Zagrebački mostovci projektima nastoje poboljšati kvalitetu života stanovnika Malešnice

STREETVIEW

Za bolje danas i još bolje sutra

Netom prije nove godine zagrebački Most popisao je niz malih akcija za koje su se izborili kako bi život stanovnika Malešnice bio kvalitetniji u 2017. i 2018. godini. Tako su predstavili 11 točaka Davora Kosovića, Mostovog vijećnika u Vijeću Mjesnog odbora Malešnica kojima je cilj poboljšanje kvalitete života Malešničana. Dio prijedloga već je izvršen, a dio čeka izvršenje u 2018. godini.

“Cilj mostovaca u zagrebačkim vijećima mjesnih odbora i gradskih četvrti jest slušati prijedloge svojih sugrađana, utjecati na to da se oni realiziraju i biti “most” prema višim razinama gradske vlasti. Nije li to i smisao političkog sustava kojeg imamo?” kazali su iz zagrebačkog Mosta.

IZVRŠENO

1. Zbog sigurnosti pješaka, u ulici Malešnica od križanja s ulicom Dolovska do ulice Šipkovica, na istočnoj strani ulice Malešnica postavljeni su stupići.

2. Zbog sigurnosti pješaka, u ulici Malešnica na zapadnoj strani kod kućnog broja 36 uklonjena je vertikalna oznaka za ležećeg policajca, jer su zbog te oznake pješaci morali sići s pješačke staze na kolnik, čime je direktno bila ugrožena njihova sigurnost.

ČEKA IZVRŠENJE

3. Potrebno je ukloniti napušteni kiosk ispred pothodnika na južnoj strani kod željezničke stanice Vrapče.

NA LISTI PRIORITETA ZA 2018.

4. Na križanju ulica Ivane Brlić Mažuranić, Malešnica i Nikole Gučetića, zbog bržeg i sigurnijeg odvijanja prometa potrebno je rekonstruirati križanje. Na istočnoj strani ulice Ivane Brlić Mažuranić u smjeru zapada treba proširiti ulicu kako bi se napravila dva prometna traka u smjeru zapada. Jedan prometni trak za skretanje u lijevo, i drugi za ravno i desno. Isto kako je izvedeno križanju ulica Ivane Brlić Mažuranić, Jurja Šižgorića i Donje Vrapče u smjeru istoka.

5. Na početku ulice I. B. Mažuranic kod mostića (I. B. Mažuranić 1B) treba napraviti pješašku stazu. Cijela ulica ima široku stazu osim tog malog dijela. Također, uz potok postoji staza, ali treba napraviti pješački prijelaz.

U PLANU ZA 2018.
6. KOORDINIRANJE REDA VOŽNJE ZET AUTOBUSA
Svaka autobusna linija mora ići u razmaku od minimalno 5-8 minuta u odnosu na drugu kada se linije preklapaju u ulici I. B. Mažuranić. To vrijedi i za autobuse koji voze po ulici Aleja Bologne). Na taj način će se smanjiti i gužva na tramvaje u polasku s Črnomerca.

7. KOORDINIRANJE REDA VOŽNJE PRIGRADSKOG VLAKA
Red vožnje mora biti pojačan u vrijeme jutarnje (6,30 -9 sati) i poslijepodnevne (15 – 18 sati) špice. Rješenje je da se kompozicije udvostruče ili da vlakovi voze svakih 5 minuta. Najveće gužve su između željezničke stanice Zagreb Glavni kolodvor i željezničke stanice Gajnice.

8. Javna rasvjeta je smanjenog intenziteta zbog razgranatosti drveća. Potrebno je oblikovati krošnje i promijeniti postojeće lampe na rasvjetnim stupovima s novim LED lampama radi smanjenja svjetlosnog zagađenja i uštede električne energije.

9. Ugradnja detekcijskih senzora prisutnosti motornih vozila s pripadajućim sučeljima za sve semaforske uređaje na području MO Malešnica.

10. Rekonstrukcija pješačke staze na istočnoj strani ulice Malešnica, od ulice A. T. Mimare do ulice Šipkovica. Pješačka staza je na toj dionici izrazito strma prema ulici i predstavlja ozbiljnu sigurnosnu prijetnju pješacima (posebno za dječja kolica). Ona mora biti u cijeloj dužini i širini horizontalna.
Kolni ulaz u dvorište rješava se odgovarajućim rubnim kamenom.

11. U svrhu poboljšanja sigurnosti svih sudionika u prometu na području MO Malešnica cijelo područje je potrebno proglasiti i označiti zonom maksimalne brzine vožnje do 40 kilometara na sat. Iznimka su ulice kojima prometuje javni gradski prijevoz tj, ul. Donje Vrapče, Vrapčanska putina, Samoborska cesta, I. B. Mažuranić i dodatno ulica A. T. Mimare.


Komentari