Za urušavanje fasade u Kranjčevićevoj krivi su stanari? ‘Rušili su zidove kako je tko htio’

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Sa stambene zgrade izgrađene 1987. godine počele su padati cigle koje sačinjavaju fasadu.

U petak navečer oko 20 sati policija je zaprimila dojavu o padanju cigli sa stambene zgrade Kranjčevićeve ulice na kućnom broju 36. Dio zgrade koji se nalazi na Adžijinoj ulici ubrzo su osvjetlile policijske sirene. Stigla je jedna vatrogasna ekipa s 13 članova i policija koja je ubrzo trakama ogradila čitavo područje te zatvorila cestu, pišu Vijesti.hr.

Sa stambene zgrade izgrađene 1987. godine počele su padati cigle koje sačinjavaju fasadu. Kako se doznaje RTL, riječ je o takozvanim duplim zidovima zbog čega je fasada, odnosno cigla, odvojena od vanjskih zidova zgrade.

Penjući se na ljestve statičar je ubrzo kroz prozor zgrade ušao u stan. Pregledao je detaljno sva mjesta na kojima je s vanjske strane došlo do otpadanja fasadne cigle te ustanovio kako nema napuknuća te da zgradi ne prijeti urušavanje.

Stanari zgrade ostali su u njoj, a evakuacija je odgođena. Vatrogasci su oko 23 sata započeli s postavljanjem potpornih greda ne bi li učvrstili fasadu te spriječili daljnje opadanje cigle na kolnik. Nije im baš sve išlo po planu. Svakom novom gredom cigle su nastavile padati. Nerijetko su prekidali svoj posao ne bi li ustanovili odakle padaju kako bi se sklonili te izbjegli ozlijede.

Pale su cigle s prvog kata, a nakosio se i sam ulaz u zgradu.

“Nisu nas evakuirali, no nije nam svejedno. Problem je u prizemlju i na prvom katu gdje su se rušili zidovi kako se kome svidjelo. Sasvim sigurno je to utjecalo na statiku zgrade te dovelo do padanja cigle s fasade”, ispričao je jedan od stanara.

Ovu je teoriju ponovio i gospodin Eduard Šopar, građevinar po struci, koji se zatekao na mjestu opadanja ciglene fasade. Kazao je kako je, navodno, u prizemlju zgrade nedavno otvorena teretana za čije su potrebe rušeni neki zidovi.

“Štemali su zidove i od vibracije se odvojila fasada od zgrade. Zgrada se sasvim sigurno neće srušiti no fasada bi se, ako je ne saniraju na vrijeme, mogla raspasti”, kazao je građevinar Šopar.

Vatrogasci su do sitnih noćnih sati postavljali potporne grede na fasadu. U subotu ujutro se očekuje dolazak građevinskih djelatnika koji bi trebali postaviti skelu te započeti sa sanacijom fasade.

Tko je odgovoran za urušavanje fasade, pokazati će istraga.


Komentari