(VIDEO) Kvartovski savjeti: Kako se riješiti agresivnih vrana pomoću samo jednog sredstva

FOTO: Zlatan Juras / I TO JE ZAGREB

“Napadaju ljude, djecu, pse, mačke, kriješte u ranu zoru i sumrak, a u međuvremenu zaseru cijeli grad.”

“Rak-rana” svakog kvarta su iritantne, glasne i “neuredne” vrane. Svako jutro jato vrana budi ljude svojim kreštavim “pjevom” i tradicionalno ostave trag na razbacanom smeću, odnosno pobrinu se da iz koša za smeće proširi duž kvarta i ulice.

Tako se i Zlatan se požalio u grupi I TO JE ZAGREB kako već neko vrijeme pokušava obuzdati agresivne vrane na području Maksimira, odnosno u Ravnicama.

Napomenuo je da godinama zove Zrinjevac da uklone gnijezda, no odgovor je, kaže Zlatan, uvijek isti: “u petak je još prerano, a u ponedjeljak prekasno jer već sjede na jajima”, pa mu je, kaže, prekipjelo.

FOTO: Zlatan Juras / I TO JE ZAGREB
FOTO: Zlatan Juras / I TO JE ZAGREB

“Na zračnu pušku ni ne pomišljam jer ovo je ipak grad. Gledam ih s terase kako se u sumrak skupljaju na Krašu i onda u formaciji zaseru sve zgrade u Ravnicama leteći prema Maksimiru.

Napadaju ljude, djecu, pse, mačke, kriješte u ranu zoru i sumrak, a u međuvremenu zaseru cijeli grad. Prekipjelo mi je! Kao inženjer ne mogu se pomiriti s činjenicom da ne postoji tehničko rješenje za ovu napast. Pokušavam sa zvukom, ali ne pomaže ni jedna frekvencija. Punica je pobjegla, ali vrane su ostale.

Tada sam počeo eksperimentirati sa svjetlom. Ljudsko oko u prosjeku može vidjeti svjetlost s valnom duljinom u rasponu od 390 do 750 nm. Proučavanjem vrana zaključio sam da im posebno smeta valna duljina od 650 do 750 nm. I eto rješenja. Najobičniji laser koji emitira crvenu svjetlost (ima najdulju valnu duljinu), kupljen na eBayu od kineza za par dolara ubrzo je rastjerao sve vrane u kvartu.

Ne usude se više ni letiti iznad zgrada. I na kraju, zbog Dopplerovog efekta najbolji učinak se postiže kada vrane lete od vas, a ne prema vama. Efikasno i humano“, kazao je Zlatan Juras u svojoj objavi u kojoj je podijelio sa sugrađanima korisne savjete.

Naime, Zlatan ističe da je laser samo pomoć da ih se otjera s određenog urbanog područja. Nije agresivan prema vranama već samo stvara nelagodu i strah.

Međutim, isto tako je važno imati na umu da je pri jakom sunčevom svjetlu učinkovitost lasera gotovo nikakva. Nadalje, svjetlo lasera raspršuje se kroz mrežicu na vašem prozoru. Savjet Zagrepačanima je da laser koriste u sumrak i noću. Dovoljno je, kaže Zlatan, samo malo “prošarati” po drveću i vrane će se preplašiti i izbjegavati vašu lokaciju.

Fran je poslušao Zlatanov savjet i videom zabilježio “hladni rat” između njega i vrane, a Zlatanov savjet, sudeći prema komentarima, poslušat će velik broj ljudi suočen s problemom vrana.


Komentari