(VIDEO) Kultne serije i filmovi snimani u zagrebačkim kvartovima

Screenshot

Mnoge kultne serije i filmovi obilježili su naše djetinjstvo i našu mladost.Filmovi i serije naše mladosti, uvijek imaju blagu prednost pred onima koji su trenutno u ponudi. Ipak, mnogi će reći da su u Hrvatskoj najbolji filmovi i serije snimljeni prije 21. stoljeća. Prvi hrvatski film snimljen je davne 1917. godine pod nazivom ‘Brcko u Zagrebu’. Nažalost, taj je film izgubljen i ostali su samo kratki isječci.

U čitavom nizu hrvatskih klasika, odlučili smo izvući one koji su predstavili sliku Zagreba i njegovih kvartova. Izbor nije bio lak no mnoge su nam kultne serije i filmovi olakšali taj zadatak jer su sami po sebi postali simbolom grada.

Smogovci

Nezaobilazna serija Smogovci smještena je u Zagrebu, snimana 80-ih godina. Mlade članove obitelji Vragec i njihove dogodovštine pratile su brojne generacije diljem Lijepe naše. Šestero braće koji žive u Naselku u zagrebačkoj četvrti Peščenica osvojili su i velike i male gledatelje.

Danas će se svatko prisjetiti kako je Buco krao pekmez i otkrio tko je fantom ili kako je Cobra htio letjeti. Ljubav Dunje i Mazala bila je simbol svih zagrebačkih taubeka a Crni Jack i Kumpić postali su jedini kriminalci koje je svatko volio.

Uvodna špica Smogovaca prikazuje snimku Zagreba iz zraka preko Kaptola (područje oko zagrebačke katedrale) do III. gimnazije i Naselka malo prema istoku u kvartu Peščenica.

Lažeš, Melita

Lažeš Melita nastala je prema romanu hrvatskog pisca Ivana Kušana. Roman govori o djevojčici koja smatra kako nema ništa loše u tome ako odluči da neće govoriti istinu.

Serija je snimljena 80-ih a glavnu ulogu igra Gorana Stepanić, koja je također odigrala ulogu Marine u Smogovcima.

Dječja mašta, zagrebački kvartovi i zgode i nezgode jedne zagrebačke obitelji, objedinjene su u ovoj kultnoj dječjoj seriji, za koju vjerujemo da su je voljeli i mladi i stari.

Operacija Barbarossa

‘Operacija Barbarossa’ je dječja serija nastala prema romanu Zagonetni dječak pisca Ivana Kušana. Serija je sa snimanjem krenula 1989. godine, no svoju premijeru doživjela je 1990.

Priča se radi o dječaku koji živi u uvjerenju da je kriv za smrt prijatelja, vršnjaka, koji se utopio u Savi. Da bi prikrio njegovu smrt, dječak pod njegovim imenom, (jer nestali je tek došao u Zagreb) ide i u drugu školu. Tako u dva turnusa (prije podne – poslije podne) nastoji biti učenikom u dvije škole te zapada u mnoge dramatične situacije. Zagonetku, naravno, rješava Kušanov glavni junak Koko.

Ne daj se, Floki

Omiljena dječja serija u pet nastavaka iz 1985. godine. Priča prati stanare jedne novogradnje u Zagrebu, u koju se pas skitnica Floki pokušava useliti, odnosno pronaći gazdu. Dosadio mu je lutalački život, a u toj se novoj gradskoj četvrti izgubila i romantika skitnje.

Serija je kasnije prekrojena je u igrani film.

Tko pjeva zlo ne misli

Jedan od najgledanijih hrvatskih filmova u povijest. Snimljen je 1970. godine i do danas je jedan od omiljenijih filmova.

Film obiluje slikama Zagreba, načinom života Zagrepčana te posjećuje sve zagrebačke hit lokacije. Gotovo svatko je pogledao ovaj film barem jednom u životu. Teško se odlučiti koji nam je omiljeni lik, Franjo, Ana, Fulir ili Teta Mina.

Možda ipak malu prednost dajemo dijalozima Franje i tete Mine koji su nas znali nasmijati do suza.

Imam dvije mame i dva tate

Krešo Golik, snimio je 1968. godine film Imam dvije mame i dva tate. Film je osvojio brojne nagrade a na jednostavan i humorističan način prikazana je kriza bivših supružnika.

Bivši muž (R. Bašić) i žena (M. Oremović) imaju nove brakove. On se oženio lijepom, mladom, atraktivnom ženom (V. Čukić), a ona se udala za starijeg glazbenika (F. Šovagović). Djecu su podijelili. Naizgled je sve u redu, ali ipak nije sve tako.

Martin u oblacima

Film je premijerno je prikazan u petak 7. travnja 1961. godine te je isprva je naišao na relativno nepovoljne reakcije kritike u medijima no publika je film zavoljela (imao je samo u Zagrebu više od 100 tisuća gledatelja).

Bez obzira na vrijeme kada je film prikazan, mnoge se slike mogu primijeniti i danas. Mladi studentski par koji bi volio pronaći vlastiti stan.

Martin i Zorica žive odvojeno kao podstanari i žele doći do vlastitog stana kako bi mogli živjeti zajedno. Martin preko strica dolazi do ‘veze’ koja bi mu trebala omogućiti kupnju stana u novogradnji, nesvjestan da je ta ‘veza’ zapravo prevarant.

U film nas uvodi pjesma Ive Robića, a zanimljivo je iz ove perspektive promatrati sve promijene koje su se dogodile u Zagrebu u odnosu na 60-te godine.

Autorica: Iva Pavić


Komentari