‘VI NISTE RODITELJI, NEGO STVOROVI’: Apel zgrožene majke uzburkao vode

parenting.blog.austin360.com/ slikoviti prikaz

Ova majka osvrnula se na neodgovorne roditelje i očitala im bukvicu u kojoj nije štedjela riječi.

Poruku je uputila svim roditeljima koji ne koriste autosjedalice ili pak iste postavljaju na neispravan način. Post je objavila u kvartovskoj Facebook grupi “GAJNICE jučer danas sutra”.

“Koliko košta život Vašeg djeteta? Zašto onda, dragi roditelji, djecu vozite u automobilima bez autosjedalice, u autosjedalicama nevezane sigurnosnim pojasom, krivo postavljenim autosjedalicama ili naprijed na prednjem sjedalu nevezane pojasom”, zapitala se.

Ljutita je i na one koji kažu da nemaju  dovoljno novca.

“Koliko ste spremni platiti operacije, plastične operacije nakon što Vam dijete PROLETI kroz prednje staklo automobila usred udara??? Hoće li to dijete, nakon što i preživi, imati isti život? Neće”, kazala je.

Brojni roditelji složili su se s njezinim stavom.

To je mene pitalo danas moje dijete (1.razred)jer joj nije jasno kako se druga djeca mala mogu voziti naprijed ,a ona do ducana zavezana u sjedalici”, kazala je Andreja

 

gajnice

Zakon nalaže ovo:

U Republici Hrvatskoj sva djeca do 12 godina smiju se prevoziti u vozilu samo ako su pravilno vezana u autosjedalici. Sva se djeca moraju prevoziti isključivo na stražnjem sjedalu, s iznimkom djece do 2 godine starosti, koja se smiju prevoziti na mjestu suvozača, ali samo ako su u autosjedalici postavljenoj suprotno od smjera vožnje te ako to mjesto ima isključene zračne jastuke. Sva djeca do 12 godina moraju koristiti njihovom uzrastu prilagođene autosjedalice, osim ako se prevoze na mjestu na kojem se nalazi pojas u dvije točke vezanja.

Ovo proizlazi iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, gdje u članku 163 stoji:

Članak 163.

(1) Vozač i putnici tijekom vožnje u motornom vozilu na sjedalima na kojima su ugrađeni sigurnosni pojasevi, dužni su koristiti pojas na način koji je odredio proizvođač sigurnosnog pojasa.

(2) Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka, sigurnosni pojas ne moraju koristiti osobe koje imaju uvjerenje da iz zdravstvenih razloga ne mogu koristiti pojas.

(3) Ministar nadležan za zdravstvo propisat će postupak, uvjete i način izdavanja uvjerenja iz stavka 2. ovoga članka.

(4) Vozač motornog vozila može prevoziti dijete mlađe od 5 godina samo na stražnjim sjedalima i to u posebnoj sigurnosnoj sjedalici, koja je za vozilo pričvršćena sigurnosnim pojasom vozila ili posebnim kopčama u vozilu.

(5) Vozač motornog vozila može prevoziti dijete starije od 5, a mlađe od 12 godina samo na stražnjim sjedalima, a dijete mora sjediti na posebnom postolju prilagođenom njegovoj visini tako da se može vezati sigurnosnim pojasom na tri točke vezivanja. Ako se dijete veže sigurnosnim pojasom na dvije točke vezivanja nije potrebno koristiti posebno postolje za sjedenje.

(6) Vozač motornog vozila može prevoziti dijete do dvije godine starosti na prednjem sjedalu vozila ako vozilo nema suvozački zračni jastuk ili ako je suvozački zračni jastuk isključen i ako se dijete prevozi u sigurnosnoj sjedalici postavljenoj suprotno od pravca vožnje koja je pričvršćena za vozilo pomoću sigurnosnog pojasa na tri točke vezivanja ili posebnim kopčama u vozilu.

(7) Dijete u posebnoj sjedalici u vozilu mora biti vezano.

(8) Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozača i druga osoba ako postupi suprotno odredbama ovoga članka.


Komentari