Strašna životinja na Jarunu! Zna li netko o kojoj se vrsti radi?

www.realestatecroatia.com

Jedan je građanin danas na Jarunu naišao na nepoznatu zmiju koju je fotografirao i objavio na Facebooku uz šaljivi natpis “Jarunski ‘piton'”.

Foto: Facebook/Zakaj volim Zagreb

Pored toga zamolio je sugrađane koji prepoznaju o kojoj se vrsti radi da mu to otkriju te time potaknuo burnu raspravu.

Dio je, naime, počeo paničariti nagađajući da se radi o poskoku ili nekoj drugoj otrovnici. Drugi su pak tvrdili da se radi o neotrovnoj zmiji i da nema razloga za brigu.

Upravo oni su i bili u pravu jer se radi o vrsti kockaste vodenjače poznatijoj kao “ribarica”.

Inače, u Hrvatskoj postoje tri otrovnice, a to su poskok, riđovka i planinski žutokrug. Sve tri pripadaju rodu ljutica (Vipera), a mogu se raspoznati po karakterističnoj cik-cak liniji na leđima, po glavi koja je širinom jasno odvojena od vrata te po kratkom zdepastom tijelu i očnim zjenicama u obliku okomitog proreza, što se kod ove zmije jasno vidi da nije slučaj.

Također zmije su u Republici Hrvatskoj zakonom zaštićene jer u ekosustavu imaju vrlo bitnu ulogu. One kontroliraju veličine populacije sitnih sisavaca (miševi, voluharice, rovke i dr.) i raznih kukaca, a pretjerano velike populacije sitnih sisavaca, ne samo što uzrokuju destrukciju prirodnih dobara, već djeluju i kao podloga za širenje mnogih bolesti, od kojih su neke za ljude i smrtonosne.

Poznato je, kroz povijest, kako se epidemija kuge u srednjem vijeku najbrže širila u gradovima, gdje nije bilo zmija da održavaju prirodnu ravnotežu i smanjuju broj glodavaca. Naprotiv, na seoskim i udaljenijim područjima, uz šume i slična staništa,  bolest se sporo širila ili se uopće nije pojavila, jer su zmije i drugi predatori kontrolirali  brojnost glodavaca.


Komentari