ŠTO KAŽETE NA OVO? Poznati voditelj izvrijeđao djecu i povrijedio njihovu privatnost zbog petardi (FOTO)

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Je li ovo društveno prihvatljivo ponašanje?

Sastavni dio predblagdanskog i blagdanskog vremena u godini jesu i pirotehnička sredstva. Što smo stariji to nam više smeta zvuk petardi, a ukoliko imate psa, situacija je još gora. Naše najdraže njuške eksplozivne zvukove teško podnose.

Ipak, djeca kao da jedva čekaju sezonu pirotehničkih sredstava, stoga petarde možemo čuti gotovo na svakom uglu, a kako se Nova Godina bliži oni su sve uživljeni u čitavu paletu pirotehničkih sredstava koja im se nudi.

S petardama se bore i stanovnici Gajnica, a sudeći prema njihovim riječima, “dežurna ekipa” dječaka iz kvarta poprilično je orna kada je u pitanju bacanje petardi. Jedan od stanovnika odlučio im je stati na kraj, no na vrlo neprimjeren način.

Poznati voditelj nije štedio riječi

Etore Kociančić poznati je radijski voditelj kojem je očito kap prelila čašu kada su u pitanju petarde.

Evo malih debila koji bacaju petarde usred bijela dana...a još traje zabrana..pa ako ih netko prepoznaje, roditelji će im biti i više nego ponosni!!! Razmišljam i otići na murju …!!!”, napisao je Etore u Facebook grupi “Gajnice jučer danas sutra” i objavio video maloljetnika koji bacaju petarde.

Facebook/Screenshot
Facebook/Screenshot

Istina, po zakonu su pirotehnička sredstva dozvoljena samo punoljetnim osobama u razdoblju od 26. prosinca do 2. siječnja, no nazivanje dječaka “maloljetnim debilima” uz objavu njihovih osobnih podataka (fotografija/video) teško je ne osuditi.

Što najmlađi mogu naučiti od nas?

Posebice ako uzmemo u obzir da je dotični stanovnik Gajnica trostruko stariji od “maloljetnih debila”, kako naziva ove dječake te medijska osoba. Također, moramo primjetiti drastično kršenje zakona od strane nekog tko je ipak malo zreliji od ove djece.

Naime, osobni podaci su svi podaci kojima se osobe mogu izravno ili neizravno identificirati, dakle: ime i prezime, e-mail adrese, fotografije, osobni brojevi i razne karakteristike.

Ukoliko zavirimo u Zakon o zaštiti osobnih podataka, možemo pročitati sljedeće:

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]U članku 7. se navodi: Osobni podaci koji se odnose na maloljetne osobe smiju se prikupljati i dalje obrađivati u skladu s ovim Zakonom i uz posebne mjere zaštite propisane posebnim zakonima.

U članku 9. tog zakona navodi se: Prije prikupljanja bilo kojih osobnih podataka, voditelj zbirke osobnih podataka ili izvršitelj obrade dužan je informirati ispitanika čiji se podaci prikupljaju o identitetu voditelja zbirke osobnih podataka, o svrsi obrade u koju su podaci namijenjeni, o postojanju prava na pristup podacima i prava na ispravak podataka koji se na njega odnose, o primateljima ili kategorijama primatelja osobnih podataka te da li se radi o dobrovoljnom ili obveznom davanju podataka i o mogućim posljedicama uskrate davanja podataka. [/box]

Ti članci jasno govore da za prikupljanje i obradu osobnih podataka maloljetnika mora postojati privola roditelja ili staratelja (zakonskog zastupnika). Postavlja se pitanje, na koji način možemo naučiti klince odgovornom i društveno prihvatljivom ponašanju, ako mi, koji bi trebali biti uzor istoj toj djeci, kršimo zakon, a njih prozivamo za kršenje zakona?

>>> I NAŠI SE ČETVERNOŠCI PANIČNO BOJE PETARDI: Evo kako reagirati i umiriti uplašenu životinju

Kakav primjer dajemo maloljetnicima koristeći uvrede najgore moguće vrste, dok istovremeno od njih očekujemo društveno prihvatljivo ponašanje? Kakvo smo mi to društvo i kakve ćemo generacije ostaviti iza sebe? Trebali bismo im biti svijetli primjer, a nudimo im tamu.

Roditelji su najodgovorniji

Za ovu djecu odgovorni su roditelji koji bi se trebali pozabaviti njihovim ponašanjem, kao i nadležne institucije, a s obzirom da su maloljetni postoji nada da se eventualno devijantno ponašanje može ispraviti.

No, tko je odgovoran za čovjeka u zrelim godinama koji djecu naziva “debilima”, proziva ih za kršenje zakona, a isti taj zakon krši? Ovaj čin stavlja veliki upitnik nad naše društvo. Zapitajmo se kakav primjer nudimo. Uostalom, svi smo mi nekad bili – samo djeca.

>>>‘SUMRAK KUĆNOG ODGOJA’: Djeca bacaju petarde u spremnike i pod noge prolaznika


Komentari