Stanovnici Vrbika pobunili se protiv gradnje megalomanskog nebodera

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Njihov kvart pretvara se u betonsku džunglu.

U srijedu u 17.30 sati stanovnici Vrbika okupili su se u prostorijama Odbora. Razlog okupljanja bio je prosvjed protiv izgradne megalomanskog nebodera kojeg navodno gradi Emil Tedeschi. Ova zgradurina bila bi visoka devet katova i svega šest metara udaljena od prve sljedeće zgrade.

“To je potpuna besmislica. Ljudi s Vrbika bore se za samo malo zelenila. Dosad su već svašta izgradili i kvart nam je postao ruglo. Samo visoke zgrade i nema zelenila”, rekla je Nada Biruš Talan (64), jedna od okupljenih prosvjednika u Mjesnom odboru Vrbik.

Na njezine riječi nadovezali su se okupljeni građani.

“To se krši sa svim konceptima izgradnje grada. Pa toga nema ni u New Yorku”, komentirali su okupljeni.

Osim što se protive ovoj izgradnji, zahtjevaju i produljenje Sveučilišne aleje, ze njezino spajanje sa Slavonskom. Na skupu su bile i gradonačelničke kandidatkinje Anka Mrak Taritaš i Sandra Švaljek.

“Najvažnije u ovoj priči je urbanistički koncept. Dio grada od Savske ulice pa do Držićeve ima svoju priču. Urbanistički koncept je takav da su visoke zgrade iza, a ispred toga zelene površine i onda naprijed manje zgrade. Taj koncept je cijelo vrijeme poštivan, do sada“, napomenula je Mrak-Taritaš.

Na to se nadovezala i Sandra Švaljek koja je rekla kako osnovni problem vidi u demokratskom deficitu.

“Mi u našem gradu nismo podstanari, mi smo vlasnici grada i imamo pravo odlučivati o njemu. Ne moramo plaćati silovanje ovog grada. Moramo imati pravo reći svoje mišljenje”, zaključila je Švaljek.

Nakon sat vremena razgovora u Odboru prosvjednici su istaknuli dva glavna zahtjeva. Od gradonačelnika traže poništavanje predmetnog natječaja i obustavu gradnje velebnog nebodera u Vukovarskoj 62. Drugi zahtjev tiče se spajanja Sveučilišne aleje sa Slavonskom ulicom u roku od godinu i pol, piše 24sata.


Komentari