Stanovnici Utrina parkirali ispred svojih zgrada i dobili kazne, a zabrane nigdje na vidiku

Screenshot / Facebook

Stanovnci Utrina neugodno su se iznenadili kad su na njihovim vozilima parkiranima na neoznačenom parkingu ispred zgrade osvanule kazne za parkiranje.

Kako piše Index, stanari tako parkiraju godinama na mjestu pored kojeg ne postoji znak zabrane parkiranja, a svejedno su prošlog su tjedna ispod brisača našli kazne od 300 kuna.

“Neki dan je žena, prometni redar, došla u naš kvart na adresi Strohalov prilaz, koja je slijepa ulica, i na 15 automobila podijelila kaznu prema članku 78., stavku 1. Zakona o sigurnosti u prometu gdje se navodi da vozač ne smije zaustaviti ili parkirati vozilo na mjestu na kojem bi ono ugrožavalo sigurnost drugih sudionika u prometu ili predstavljalo smetnju za normalan tijek prometa ili kretanje pješaka”, rekao je jedan stanar za Index.

“To je slijepa ulica, svi se tamo parkiramo”

Navodi kako ništa od ovoga nije slučaj jer se vozila koja su dobila kaznu nisu nalazila na prometnoj cesti ni u pješačkoj zoni.

“To je slijepa ulica gdje se već 13 godina, otkako ja tamo živim, parkiraju automobili bez ikakvih problema, a zimi, kad smo svi tu, ni s tim mjestima nema dovoljno parkirnih mjesta za sve koji žele ili trebaju parking u kvartu”, rekao je.

“Zvao sam referenta u prometno redarstvo da mi objasni prekršaj i rekao mi je da je to po tom članku gore i da ima ograničene fotografije po kojima se ne vidi prekršaj, ali da su prometni redari procijenili da ga je bilo. Znači, prije nikad nije bilo problema, a sad odjednom su na 15 automobila postavili kazne po 300 kuna. Lijepa cifra i krajnji profesionalizam pri punjenju proračuna”, rekao je drugi stanovnik Utrineza Index.

Iz Gradskog ureda za komunalne poslove i promet, pak, tvrde da je u toj ulici od kućnog broja 1–29 postavljen prometni znak br. B39 “zabrana zaustavljanja i parkiranja” s dopunskim pločama E16 “pauk” i E18 “obostrano”, a sukladno kojem je zaustavljanje i parkiranje vozila nepropisno i zabranjeno te kažnjivo za sve sudionike u prometu.

Djelatnici prometnog redarstva na navedenoj lokaciji interveniraju po opravdanom zahtjevu građana, Vijeća Gradske četvrti ili Mjesnog odbora, rekli su još u tom Gradskom uredu.

Navode kako su na navedenoj lokaciji stanari zatražili postavljanje fleksibilnih plastičnih stupića kako bi se onemogućilo parkiranje vozila na samim prolazima.

“Tijekom očevida je utvrđeno da bi se postavljanjem navedenih stupića onemogućio nesmetan dvosmjerni promet na ulazu i izlazu prema parkirališnim mjestima, stoga navedeni prijedlog nije usvojen. U skladu s navedenim, jedino moguće rješenje je sankcioniranje nepropisno parkiranih i zaustavljenih vozila koja onemogućavaju nesmetani dvosmjerni promet. Djelatnici prometnog redarstva za svaku izrečenu obavijest o nepropisno parkiranom vozilu uzimaju četiri fotografije nepropisno parkiranog vozila, a iste služe kao dokaz u eventualnom daljnjem prekršajnom postupku”, rekao je Dinko Bilić, pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet za index.

Kaže kako svi sankcionirani vlasnici vozila mogu priložiti svoje fotografije uz prigovor na novčanu kaznu ako smatraju da su neopravdano sankcionirani.


Komentari