Stanovnici Sigeta prikupljaju potpise protiv izgradnje poslovnog kompleksa: Evo gdje možete potpisati

FOTO: wikipedia.org / Slikoviti prikaz

Kažu da neće dati Siget.

Zagrebački Siget se, izgleda, nalazi u problemima s kakvima se još nedavno suočavala Savica. Naime, nasuprot male benzinske pumpe, kažu građani, planira se izgraditi poslovni kompleks nasuprot male benzinske pumpe između ulice Siget i Froudeove ulice. 

Osim toga, stanovnike Sigeta, ali i ostale građane naljutila je utrka Brzi i žestoki zbog buke, ali i zato što se tada zatvara Avenija Dubrovnik. Sukladno tome, stanovnici Sigeta odlučili su pokrenuti dvije peticije.

Peticija protiv poslovnog kompleksa urudžbirana je zajedno s peticijom za izmještanje utrke Brzi i žestoki, kako bi, kazali su nam organizatori peticije, mogla krenuti u proceduru što prije jer javni natječaj završava 21. srpnja, a sjednica MO Sigeta bila je 7. srpnja i neće je biti do rujna.

Gordana Pasanec, organizatorica dviju peticija javila nam se mailom da nastavlja s prikupljanjem potpisa protiv izgradnje poslovnog kompleksa u Sigetu. Potpise će skupljati ispred Konzuma u Sortinoj ulici kod tzv. Plavica nasuprot Velejsama, u popodnevnim satima od 18 do 20 sati.

Gospođu Gordanu Pasanec za sve dodatne informacije o peticijama možete kontaktirati na broj mobitela 091 3733 020.

>>> Skupili potpise za dvije peticije: Ogorčeni stanovnici Sigeta spremaju se na odmazdu poput one na Savici

Pismo organizatora Jadranku Baturiću

Jedan od organizatora peticije Tomislav Vukoja poslao je otvoreno pismo Jadranku Baturiću, predsjednik gradske četvrti Novi Zagreb zapad.

Prenosimo ga u cijelosti:

Poštovani gospodine Baturić i uvaženi predsjedniče gradske četvrti Novi Zagreb – zapad,

u emisiji „Svakodnevica“, koja je emitirana na televizija Jabuka, 20.07.2017. izjavili ste kako nije točno da će se graditi poslovni centar u Sigetu. Iako stanovnike Sigeta veseli ova vaša izjava, moramo priznati da smo malo skeptični glede iste. Naš narod je prepun mudrih izreka za svaku prigodnu situaciju, pa bi tako u ovoj koristio onu široko rasprostranjenu – ako laže koza, ne laže rog.  Pa tako, ako kažete da se u Sigetu neće graditi poslovni kompleks (ili bilo što drugo poslovno), zašto je 2013. godine u GUP-u sporna čestica prenamijenjena u zonu K1?

Prosječni korisnik interneta će lako pronaći što znači zona K1, a ona, da oprostite, znači da joj je namjena poslovno – gospodarska, što će potvrditi i Geoportal. Ako vam je to slučajno promaklo, u nastavku teksta je i isječak sa Geoportala, koji je to zorno prikazuje.

Čestica na kojoj se navodno neće graditi poslovni kompleks. Izvor: Geoportal.
Čestica na kojoj se navodno neće graditi poslovni kompleks. Izvor: Geoportal.

I opet bi naš narod rekao – ako laže koza, ne laže rog, pa je tako na sljedećoj poveznici Hrvatske komore arhitekata moguće vidjeti raspis natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja poslovnog kompleksa između Ulice Siget i Froudeove ulice u Zagrebu. Da ne znamo bolje, mogli bi pomisliti da je naselje Siget i ulice Siget i Froudeova u susjednoj Mađarskoj ili možda na dalekom Tajlandu, međutim, stanovnici su potpuno sigurni da se Siget ne nalazi na Tajlandu, isto kao što su sigurni i da se te ulice, kojima svakodnevno prolaze, ne nalaze u mađarskom Sigetu, već u ovom našem, novozagrebačkom.

Ako laže koza, ne laže rog, te se na istoj poveznici može naći i program natječaja (radi bržeg snalaženja – https://arhitekti-hka.hr/files/file/natjecaji/Natjecaj_Siget_Zagreb/program-za-natjecaj-verificiran-2.pu kojem je prema fotografijama vidljivo da se radi baš o naselju Sigetu i ulicama koje se nalaze u njemu, a ne o nekom drugom naselju istog imena, u nekom drugom gradu).

I ako već notorna koza laže, onda ne laže njezin notorni rog, te je prije nekoliko dana objavljeno da je natječaj gotov, što je vidljivo i na mrežnoj stranici tvrtke Stimar.

Prvu nagradu, u iznosu od 88.000 kn osvojio je rad arhitektice Silve Grubešić Buterin. Iako je slika projekcije dosta mala, na njoj se ipak vidi da se radi baš o Sigetu, čisto iz razloga jer se u pozadini vide neboderi koji se nalaze uz Aveniju Dubrovnik.

Ukoliko još niste sigurni da se planira u Sigetu (ovom našem, novozagrebačkom), izložbu natječajnih radova možete pogledati radnim danima, od 20.07.2017. godine, pa sve do 01.08.2017. u Chromosovom tornju, u ulici grada Vukovara 271, na razini 0, u vremenu od 10 do 16 sati.  Iz svega ovoga je nejasno, ako se, kako vi tvrdite, poslovni kompleks neće graditi, čemu i raspis i provedba natječaja?

Vjerojatno su vam sve ove stvari promakle, i ja vam želim ukazati na njih. Vjerojatno vam je i promaklo da je Grad Zagreb, prilikom jedne od silnih promjena Generalnog urbanističkog plana, promijenio namjenu sporne parcele u poslovno – gospodarsku, na kojoj se, kako tvrdite, neće graditi nikakav poslovni kompleks. Vjerujem da vam je to promaklo iz razloga što tada niste bili predsjednik gradske četvrti Novi Zagreb zapad. Na tribini, održanoj u Kulturnom centru Remetinec, kao razlog ste naveli da osnovna škola u Blatu nije izgrađena zato što niste bili predsjednik gradske četvrti.

Okolnosti su se promijenile. Sada ste opet predsjednik gradske četvrti, gradnja škole u Blatu može krenuti, planovi za izgradnju, mogu slobodno reći, potpuno besmislenog i bespotrebnog poslovnog kompleksa u Sigetu mogu otići u zaborav, a parcela se može ponovno prenamijeniti u zonu Z1.

Jer, da se iskoristimo još jedne narodne – vola se veže za rogove a čovjeka za riječ”, zaključuje Tomislav Vukoja u otvorenom pismu.


Komentari