Stanovnici Novog Zagreba otkrili kako ‘preživljavaju’ bez tople vode: ‘Nikad glasnije nisam pjevala’

FOTO: Pixabay

Dio Novog Zagreba ostao je bez tople vode do 15. kolovoza, a građani su otkrili kako se snalaze u novonastaloj situaciji.

Stanovnici Novog Zagreba koji se toplinskom energijom opskrbljuju iz centralnog toplinskog sustava HEP-Toplinarstva ostali su bez tople vode do 15. kolovoza 2017., zbog radova na revitalizaciji vrelovodne mreže. HEP-Toplinarstvo provodit će revitalizaciju magistralnog vrelovoda u naselju Zapruđe s južne strane Mosta mladosti kod Ulice Damira Tomljanovića Gavrana.

Ovi radovi su nužni zbog sprečavanja kvarova i puknuća na toplinskom sustavu te kako bi se omogućila pouzdana i kontinuirana opskrba toplinskom energijom za vrijeme trajanja ogrjevne sezone.

Nekim Zagrepčanima manjak tople vode nije teško pao, naprotiv, kažu da se na taj način bolje rashlade dok zamišljaju da su na plaži i da se tuširaju, a istaknuli su i da “nikad glasnije nisu pjevali” pod tušem.

Međutim, iako je dobro rashladiti tijelo, građani su se složili da je opasno zbog velikog šoka za osobu kad se “zagrije” vani na velikim vrućinama, a potom uđe pod hladan tuš, što za neke može biti kobno. Tako su neke žene već, kažu, osjetile bolove u jajnicima.

[box type=”warning” align=”” class=”” width=””]Prednosti hladnog tuširanja: jača imunitet, pospješuje krvotok, regulira temperaturu tijela, produbljuje disanje, uljepšava kožu i kosu, povećava energiju. Neki tvrde da im hladan tuš ublažava stres i poboljšava raspoloženje

Mjere opreza: Nemojte ulaziti u hladnu vodu bez pripreme. Osoba koja nije naviknuta na vrlo niske temperature može imati i kobne posljedice ulaskom u hladnu vodu jer šok od hladnoće izaziva nepravilan rad srca, osobito kod starijih ili bolesnih ljudi.[/box]

No, Zagrepčani su poznati kao domišljata dame i gospoda, pa su tako našli alternativna rješenja koja su podijelili sa svojim sugrađanima u grupi Zakaj volim Zagreb:

  • klasično grijanje vode u loncu. Neki se građani tijekom tjedna brzinski istuširaju, a vikendom si, kažu, pripreme veliku toplu kupku.
  • grijanje vode u veš mašini
  • punjenje plastičnih flaša punih vode jer se tako brzo ugrijala i tada je odlična za tuširanje

Zgrijat vodu, dodat hladnu, zalijevati se lončićem. Tak smo se nekad prali. Kosu prati kod frizera, nek si nekaj zasluže. Samo da nije tak vruće lakše bi bilo, ovak se 2-3 puta moraš tuširati“, istaknula je građanka.

Nekad davno, davno grijali smo vodu na dvorištu u limenom vaštruku i v njemu se kupali! Ljeti! Zimi se grijala voda na šparhetu pa opet u vaštruk, al u kuhinji! To mi kaj nismo imali kupaonice! A oni kaj su ih imali morali su zagrijavati vodu u velikim kotlovima u kupaonici iz kojih je izlazila cijev s tušom, itd“, prisjetili su se građani prošlih vremena, a naša sugovornica iz Novog Zagreba je zaključila: “Smrzneš se, ali pretrpiš.


Komentari