STANOVNICI KLARE SE POBUNILI: ‘Dojavljeno’ im je da im u naselje dovode Rome

Screenshoot

Ne žele naselje u naselju i ne žele Rome u Klari.

Letcima i peticijom sad, a “kad kucne čas i prosvjedima”. Roma u njihovu naselju neće biti, odlučni su stanovnici Svete Klare, koji su “dobili dojavu” da Grad upravo u njihovu kvartu, točnije u Sisačku ulicu, planira naseliti pripadnike manjine, piše Večernji.

Veo tajne prekriva situaciju

Stanovnici Sv. Klare odlučni su, svoje naselje ne žele dijeliti. Ne znaju zašto, kada ni dio kojeg je to gradskog plana, ali zato su podijelili letke diljem Sisačke i susjednih Burićevih odvojaka u kojima pozivaju na potpisivanje “peticije protiv getoizacije nacionalnih manjina” jer “novo naselje u naselju ne trebaju”.

Tko je tiskao letke, ne znam, pa čak ni gdje se ta peticija može potpisati jer na letku ne piše. Njih smo dobili u poštanskim sandučićima, a nadam se da će se uskoro pokrenuti i neke konkretnije aktivnosti jer sam čuo da se romsko naselje planira realizirati već početkom sljedeće godine”, objasnio je Mladen, stanar Sisačke, koji svoje prezime nije želio odati da se “nekome ne zamjeri”. Jer protiv Roma “nema ništa”, ali ni on ni njegovi susjedi pred naš fotoaparat nisu htjeli stati. Ne smetaju im Romi, kažu, nego njihov “način života”. 

“Željezo, perilice za pranje rublja, hladnjaci i nekoliko automobila, pa vi prođite! Bolestan sam i po mene je nekoliko puta dolazila hitna pomoć, ali mi do dvorišta nisu mogli doći”, rekao je Svetoklaranin Nenad, koji živi pokraj dvije romske kuće u Posedarskoj ulici. On peticiju, međutim, potpisao ne bi.

Svatko mora negdje živjeti, zar ne? Možda bi i promijenili navike da imaju normalne uvjete egzistencije”,  smatra umirovljenik Nenad, ali ne i njegovi susjedi, koji kažu, “onome tko je podijelio letke protiv Roma treba čestitati”. A tko se točno uhvatio tog posla, nitko ne zna ili ne želi reći, pišu u Večernjem.

Doći će vrijeme…

“Prekjučer sam dobio mail jedne gospođe koja me upoznala s problemom letka. Ne znam gdje se potpisuje sama peticija, ali dio Sisačke o kojoj govore moji sumještani dio je na kojem je bilo odlagalište otpada. To je sad velika ledina, a Gradu smo prije nekoliko godina predložili da se ona u potpunosti očisti od šikare i da se na njoj organiziraju različiti rekreacijski sadržaji”, objasnio je predsjednik Mjesnog odbora Sveta Klara, Boris Kihak te dodao da bi Svetoklaranima prostor u Sisačkoj dobro došao jer kvartu od 15 tisuća stanovnika “kronično nedostaje područja za rekreaciju”.

Za livadu od nekoliko tisuća četvornih metara, čini se, Grad ima drugi plan.

O tome ćemo kad za to dođe vrijeme, kratko je poručio gradonačelnik Milan Bandić upitan planira li se Rome naseliti u Klaru, a neslužbeno doznajemo da se Zagreb, u sklopu Nacionalne strategije za uključivanje Roma Vlade Republike Hrvatske koja se mora provesti do 2020. godine, obvezao na osiguravanje područja na koje će Romi nesmetano moći doći, a na kojem će im biti osigurani i stambeni objekti.

Protiv getoizacije smo. Slično je napravljeno u Sopnici, 36 romskih obitelji naseljeno je na jedno mjesto, a to se planira i u Klari, što nikako nije “uključivanje” Roma“, rekao je predsjednik Udruge Roma Zagreba i Zagrebačke županije Alija Mešić za Večernji.


Komentari