‘Skočile’ cijene stanova, najviše narasle u nekoliko zagrebačkih kvartova

FOTO: Ivan Klindić

Cijene nekretnina u Hrvatskoj, u odnosu na godinu prije, rasle su za 2,32 posto

Prema novom istraživanju Njuškala u prosincu, provedenom na uzorku od 158 tisuća aktivnih oglasa, cijene nekretnina u Hrvatskoj, u odnosu na godinu prije, rasle su za 2,32 posto. Cijene stanova pokazuju brži godišnji rast u odnosu na cijene kuća, pa su tako one više za 4,83 posto u odnosu na prijašnju godinu, dok su kuće u prosjeku rasle 2,5 posto.

Prema indeksima cijena, nakon pada u 2013. i 2014. godini te stagnacije u 2015., u posljednje dvije godine, a pogotovo u 2017., bilježimo ubrzan rast cijena stanova u Hrvatskoj. Sudeći prema godišnjim indeksima prosječnih cijena kvadrata stanova u najvećim hrvatskim gradovima, primjećuje se da u Rijeci one rastu, no ispod prosjeka cijele Hrvatske, dok je iznadprosječan rast cijena prisutan u Zagrebu, Puli, Splitu i Zadru.

U Zagrebu su cijene stanova u posljednjih godinu dana prosječno rasle za 8,3 posto, dok su cijene kuća rasle za minimalnih 0,3 posto. Kada bismo usporedili trenutačne cijene stanova u Zagrebu u odnosu na cijene iz 2011., primijetili bismo da su one trenutačno niže 2,24 posto. Kuće u Zagrebu trenutačno bilježe 17 posto niže cijene u odnosu na 2011. godinu.

Najveći godišnji rast cijena stanova u Zagrebu zabilježili smo u kvartovima Kruge i Zapruđe, gdje su cijene rasle 24, odnosno 23 posto. Kada se dotaknemo gradskih četvrti, najveći porast zabilježen je u gradskoj četvrti Trešnjevka – jug, gdje su cijene više za gotovo 16 posto u odnosu na isti mjesec lani. Cijene stanova u Dubravi u prosjeku su rasle oko 7 posto u prošloj godini, dok istodobno bilježimo 0,5 posto niže cijene stanova u gradskoj četvrti Sesvete.

Kada u obzir uzmemo sva ta kretanja, prosječna cijena kvadrata stana u Zagrebu iznosi 1777 eura i za 512 eura u prosjeku je viša u odnosu na prosječnu cijenu kvadrata kuće s dvorištem. Najveći rast cijena kuća zabilježen je u gradskoj četvrti Novi Zagreb – istok, gdje su cijene rasle za 15 posto u prošloj godini. Zanimljivo je da je istodobno cijena kvadrata kuća u gradskoj četvrti Novi Zagreb – zapad u prošloj godini zabilježila pad od 2,4 posto i trenutačno iznosi 1083 eura


Komentari