Sjećanja s Peščenice: ‘U kvartu nas je jednom dočekala romska svadba koja je podigla susjedstvo na noge’

FOTO: Moj kvart

Za ovaj živopisan kvart klinka iz Peščenice veže lijepa sjećanja.

Peščenica je kvart u kojemu stanujem od rođenja. Iako je u zadnje vrijeme na glasu kao jedan od „opasnijih“ dijelova Zagreba, uvijek sam se osjećala sigurno hodajući tim kvartom, pa čak i u 2 ujutro. Doduše, možda samo imam sreće.

Tu sam išla u osnovnu školu, pohađala satove plesa u Športskom centru i Centru kulture, a slobodno vrijeme provodila igrajući se u nekim od mnogobrojnih parkova… Dovoljno da me na neki način Peščenica doživotno veže za sebe, bez obzira na razne mane.

Zbilja, možda ja imam neke sreće, ali u 25 godina života nisam doživjela neke neugodnosti. Moja ulica je većinu vremena mirna, tiha, a susjedi su druželjubivi.

Još jedan plus su parkovi. Pristojno uređeni, mnogobrojni i zeleni.

Ništa tu ne može zafaliti. Na svakom koraku ima dućana, pekara i kafića, Dom zdravlja.

Meni posebno draga arhitektonska posebnost je crkva Blaženog Augustina Kažotića, koju u kvartu popularno zovemo „svemirskim brodom“, zbog njene suvremene i neobične vanjštine.

Također, često zalazim u knjižnicu S.S. Kranjčevića u Zapoljskoj ulici. Sviđa mi se što se tamo često odvijaju promocije knjiga domaćih autora te ostala kulturna događanja.

Budući da najveći dio romske manjine živi u Peščenici, kao dijete sam doživjela kako to izgleda kada se na ulici odvija prava romska svadba, gdje cijelo susjedstvo izađe na ulicu i veseli se skupa s njima, a peklo se i janje.

Peščenica je jedan jako živopisan kvart za koji vežem lijepa sjećanja.


Komentari