Šef zagrebačke krim policije suspendiran zbog zlouporabe položaja

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) u srijedu je potvrdilo da je voditelj službe organiziranog kriminaliteta u zagrebačkoj policiji Zvonimir Petrović suspendiran s dužnosti zbog zlouporabe položaja.

U MUP-ovu odgovoru navodi se da je “policijski službenik Zvonimir Petrović privremeno udaljen iz službe 22. prosinca 2017. godine zbog sumnje da je počinio teže povrede službene dužnosti navedene u članku 96 stavak 1. točka 3. i 4. Zakona o policiji”.

Prema neslužbenim informacijama Petrović je u prosincu navodno spriječio policajce da osumnjičenika iz tzv. krim miljea, koji je vozio automobil s krivotvorenim dokumentima, predaju pritvorskom nadzorniku pa je pušten da se brani sa slobode

Kako doznaje Net.hr, Petrović se sredinom prosinca, samo dan nakon što se vratio s godišnjeg odmora, usprotivio uhićenju Ice Matekovića osumnjičenog za krivotvorenje. Mateković je svojedobno bio osuđen kao jedan od otmičara sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca. Sedmogodišnju kaznu izdržao je 2012. godine.

Prošlo ljeto bio je uhićen jer je pokušao utjecati na svjedoke. Sumnjičilo ga se da je 1. lipnja lani poslao dvije prijeteće poruke osobi koja je baš taj dan trebala doći na policiju kako bi prepoznala osobe protiv kojih je policija provodila kriminalističko istraživanje zbog prijevara i krivotvorenja isprava.

Sada je za krivotvorenje osumnjičen i sam Mateković. Policija mu je, doznaje Net.hr, sredinom prosinca pretražila vozilo koje je koristio, nakon čega su protiv njega podnijeli prijavu. Iako je u koordinaciji s DORH-om bilo dogovoreno da se Matekovića preda pritvorskom nadzorniku, te evenutalno kasnije i zatraži određivanje istražnog zatvora, Petrović je donio odluku da protiv Matekovića prijava ide redovnim putem, bez pritvaranja.

Izvori iz policije, piše Net.hr, tvrde kako se na taj potez odlučio jer je kriminalističko istraživanje nad Matekovićem provedeno dok je on bio na godišnjem odmoru. Petrović je na mjestu načelnika Službe za borbu protiv organiziranog kriminaliteta naslijedio Željka Dolačkog, koji je smijenjen nakon što je u travnju 2016. otkrivena provala u službeni sef u sjedištu zagrebačke krim-policije u Heinzelovoj ulici. Dolački je na kraju optužen da je sam provalio u taj sef i ukrao iz njega novac i zlato.

Nedavno je smijenjen i Dean Savić, načelnik Službe za borbu protiv organiziranog kriminala u PNUSKOK-u, koji je dio Ravnateljstva policije.


Komentari