Radnici došli posjeći ostatak stabala na Vrbanima, stanovnici ih blokirali

Tomislav Stojak / Facebook

Radnici su jutros u zagrebačkom kvartu Vrbani došli posjeći drveće zbog gradilišta, piše Index. Stanovnici ih u tome blokiraju.

Riječ je o parku s autohtonim topolama i vrbama, jedinom preostalom u kvartu koji se uništava radi gradnje vrtića čiji je investitor Grad, a Grad je i angažirao radnike.

Građani su pozvali i policiju koja je napravila uviđaj i naredila radnicima da ograde gradilište, no stanovnici se boje da će potom krenuti rušenje.

Radnici nisu imali papire, tablu ni ogradu oko gradilišta, pa je rušenje odgođeno barem nakratko.

Stanovnici koji pokušavaju doći do građevinske inspekcije pitaju se je li vrtić ondje uopće potreban jer je planiran prije 14 godina, a u međuvremenu je izgrađeno nekoliko vrtića u naselju.

“Nema potrebe rušiti stabla”

“Ako je zaista potreban vrtić, nema potrebe rušiti stabla koja ne smetaju objektu, a imamo informaciju da se ruše sva stabla na ogromnoj površini koja će većim dijelom biti park i igralište za djecu”, rekla je jedna stanovnica.

Radnici su dio stabala posjekli još jučer, a danas su se stanovnici okupili u 6:45 kako bi pokušali sačuvati preostala stabla. Pitaju se je li sve prema propisima i protokolima i sumnjaju da su ih htjeli iznenaditi preko noći u vrijeme godišnjih odmora kako bi se minimizirao otpor.

Zastupnik u Gradskoj skupštini, Tomislav Stojak, sve je komentirao na Facebooku.

“Iako su se neka od porušenih stabala zasigurno s malo više dobre volje i organizacije mogla živa i zdrava premjestiti kod obližnjeg igrališta, parka ili u neki drugi dio kvarta, na što su sugrađani i apelirali, na ovome mjestu ubrzo počinje gradnja gradskog dječjeg vrtića Vrbani II, prijeko potrebnog ovom našem zapadnom dijelu grada, naselju s velikim brojem novih zgrada i stanovnika.

S radošću očekujemo novi vrtić, ali apeliram da pokušamo ubuduće puno više paziti i čuvati prijeko potrebno zelenilo u našim kvartovima!”, napisao je Stojak jučer, čim je srušeno nekoliko prvih stabala.

Na poziv zabrinutih sugrađana otišao sam maloprije, odmah nakon završetka današnje sjednice Gradske skupštine, na Vrbane gdje je danas tijekom dana porušeno i posječeno 15-ak stabala na livadi pokraj ulice Vrbani.

Iako su se neka od porušenih stabala zasigurno s malo više dobre volje i organizacije mogla živa i zdrava premjestiti kod obližnjeg igrališta, parka ili u neki drugi dio kvarta, na što su sugrađani i apelirali, na ovome mjestu ubrzo počinje gradnja gradskog dječjeg vrtića Vrbani II, prijeko potrebnog ovom našem zapadnom dijelu grada, naselju s velikim brojem novih zgrada i stanovnika.

S radošću očekujemo novi vrtić, ali apeliram da pokušamo ubuduće puno više paziti i čuvati prijeko potrebno zelenilo u našim kvartovima!


Komentari