Pripazite na djecu: U Gajnicama ponovno pronađena narkomanska šprica

FOTO: Matija Kos-Šrajbek‎ / GAJNICE jučer danas sutra

Ostavljene pokraj ceste djeci nadohvat ruke ili čak na dječjim igralištima.

Odbačene narkomanske šprice po gradovima nisu novost. Građani ih nerijetko nalaze na igralištima gdje su djeci nadohvat ruke, a na takve lokacije potrebno je upozoriti javnost. Onog trenutka kada nečija ovisnost počne ugrožavati čitavo društvo, potrebno je upaliti alarm.

Tako je sugrađanin iz Gajnica upozorio svoje susjede na odbačenu špricu na koju je naišao na livadi u Argentinskoj ulici 4 te građanima poručio: “Očistimo kvart od ovih stvari”. Stanovnici Gajnica zgroženi su ovakvim događajima koji su zbilja nerijetki u ovom zagrebačkom kvartu, što je potvrdila i Aja, koja je kazala da su “Gajnice pune narkomana” i da je teško izbjeći ovakve stvari. Primjerice, prošli je mjesec jedan Gajničanin na košarkaškom igralištu također uočio narkomansku špricu, koju je uz oprez bacio u koš za smeće.

Denira je predložila građanima da sljedeći put pokupe špricu s puno opreza, odnesu je u dom zdravlja i zamole osoblje da iglu baci u infektivni otpad.

Također, pripazite i na svoju djecu koja lako mogu doći u dodir s odbačenim špricama ili se na njih upiknuti.

FOTO: Matija Kos-Šrajbek‎ / GAJNICE jučer danas sutra
FOTO: Matija Kos-Šrajbek‎ / GAJNICE jučer danas sutra

Djeci nadohvat ruke

Da su otvorene narkomanske šprice zagrebačka svakodnevica potvrđuje i sugrađanka s Ravnica koja ih često nalazi u svom kvartu. Jednostavno su, kaže, ostavljene pokraj ceste djeci nadohvat ruke ili čak na dječjim igralištima, što dodatno zgražava.

“Samo u mjesec dana uočila sam ih tri puta, s tim da je samo jednom bila zatvorena. Imam malo dijete pa mi nije svejedno vidjeti otvorenu špricu na koju se netko neoprezan bez problema može upiknuti. Još je strašnija činjenica da su ostavljene na dječjem igralištu gdje roditelji bezbrižno,provode vrijeme sa svojim mališanima. Dovoljan je trenutak nepažnje da se klinac upikne na nju”, kazala nam je Zagrepčanka.

[box type=”warning” align=”” class=”” width=””]Iako sugrađani šprice često uklone sami, Crveni križ upozorava da se ništa ne poduzima na svoju ruku. Ukoliko se i vi na području grada Zagreba nađete u ovakvoj situaciji, utoliko kontaktirajte njihov Odjel za prevenciju ovisnosti i umanjenje zdravstvenih posljedica ovisničkog ponašanja na brojeve +385 1 4655 814 ili +385 1 4655 813. Volonteri i djelatnici Crvenog križa organizirati će akciju uklanjanja infektivnog otpada (korištenih štrcaljki i igala). Zaštitite se i postupite oprezno.[/box]


Komentari