Prekrasna Meghan i princ Harry su se vjenčali! Svi pričaju o propovjedi američkog svećenika

U Londonu je prekasna i topla subota, a na današnji dan britanski princ Harry stupa u brak s Meghan Markle. Vjenčanje će se održati u zamku Windsor, a spomenimo i kako je u 13 sati započela služba u kapeli St. George u dvorcu. Ujedno, mladenka je blistala u prekrasnoj haljini koju je za Givenchy  dizajnirala Clare Waight Keller.

Tijek događaja pratite uživo

13:44 Princ Harry i Meghan Markle su vjenčani

13:42 Mladenci izmjenjuju prstenje

13:38 Harry i Meghan izgovaraju zavjete

13:28 Propovjed je držao biskup episkopalske crkve Michael Curry iz Chicaga koji je mladencima objasnio da je ljubav najvažnija stvar na svijetu. Mnoge su njegova srčanost i zanos  uhvatili nespremnima. Tako je citirao sestru princeze Dijane i Martina Luthera Kinga mlađeg u svojoj propovjedi. “Moramo otkriti moć ljubavi, moć ljubavi koja iskupljuje i kada to napravimo od starog svijeta možemo napraviti novi”, rekao je Curry.

13:12 Svečanu misu koju predvodi nadbiskup Canterburyja Justin Welby. Mladenci su nakon što se nitko nije uprotivio vjenčanju, obećali se voljeti

13:07 Ceremonija je započela!

13.06 Princ Charles dopratio je Meghan do oltara. Njena majka je zaplakala.

13.00 Stigla je Meghan!

12.55 Stigli su Charles i Camilla te kraljica Elizabeta i princ Philip.

12:42 Kraljica isto pristiže, a ona će posljednja ući u crkvu. Mladenka je još s majkom u autu.

12:39 Princ Harry stigao je u društvu brata Williama, u svečanoj  vojnoj odori. Braća su ušla u crkvu na zapadni ulaz

12:25 U crkvu su stigli i glumci Tom Hardy i Carey Mulligan.

12:20 Mladenka je na putu prema kapelici. S njom u automobilu je majka. Meghan nosi veo i tijaru.

Sky News

@SkyNews

Here comes the bride! Meghan Markle is on her way to the

12:04 Stigla je Meghanina prijateljica, bolivudska glumica Priyanka Chopra. Isto tako, među uzvanicima je još jedna Harryjeva bivša – glumica, model i plesačica Cressida Bonas.

11:54 Princ Harry će nositi prsten od platine.

11:46 Elton John sa suprugom Davidom je pristigao na vjenčanje.

11:41 Na vjenčanje je stigla i Joss Stone. Pjevačica je vrlo bliska prijateljica princa Harryja.

11:33 Chelsy Davy dugogodišnja bivša djevojka princa Harryja također je stigla na vjenčanje. Tu su i David i Victoria Beckham.

11:27 Stigli su George Clooney i supruga Amal, te David i Victora Beckham.

11:22 Idris Elba i James Blunt su također među 600 gostiju kraljevskog vjenčanja, a među prvim gostima su i roditelji vojvotkinje Catherine od Cambrigea te njezina sestra Pippa Middleton Matthews.

11:20 Gosti na ovom vjenčanju su dio politike, odnosno britanskog dvora te hollywoodskog glamura. Mladenci su prednost dali i predstavnicima brojnih humanitarnih organizacija čiji rad oboje podržavaju.

10:40 Polagano se počinju okupljati gosti koji će vjenčanje i sve popratne aktivnosti pratiti s imanja koje okružuje dvorac Winsor. Trebalo bi ih biti oko 1200

Podsjetimo, u subotu je kraljica Elizabeta dodijelila svom unuku, princu Harryju, titulu vojvode od Sussexa, priopćila je Buckinghamska palača, što znači da će njegova američka zaručnica postati vojvotkinja nakon što se par danas vjenča.

Harry je također dobio titule grofa od Dumbartona i baruna od Kilkeela.

Princ Harry, šesti u nasljednom redu za britansko prijestolje i američka televizijska glumica Meghan Markle vjenčat će se u subotu u zamku Windsoru, domu britanske kraljevske obitelji gotovo tisuću godina, najstarijem i najvećem naseljenom dvorcu na svijetu.

Jonathan Samuels

@jonathansamuels

While Meghan has a full English brekkie and pulls on her dress we are live outside her hotel @Cliveden_house She leaves here around 11 for Windsor

Služba u kapeli svetog Jurja u dvorcu počinje u 13 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Očekuje se da će vjenčanje milijuni gledati na televiziji, a oko 100.000 poklonika kraljevske obitelji sjatit će se u Windsor. Mnogi od njih već su danima ondje i veliki događaj čekaju spavajući na ulicama.

Britanski princ Harry u subotu će stupiti u brak s američkom glumicom Meghan Markle. Bit će to spoj mladosti kraljevske obitelji i holivudskog glamura koji bi trebao okrijepiti časnu Kuću Windsorovih.

Princ Harry, unuk kraljice Elizabete, šesti u nasljednom redu za britansko prijestolje i američka televizijska glumica Meghan Markle vjenčat će se u subotu u zamku Windsoru, domu britanske kraljevske obitelji gotovo tisuću godina, najstarijem i najvećem naseljenom dvorcu na svijetu.

Služba u kapeli svetog Jurja u dvorcu počinje u 13 sati po srednjoeuropskom vremenu u nazočnosti kraljice Elizabete i boležljivog princa Philipa.

Očekuje se da će vjenčanje milijuni gledati na televiziji, a oko 100.000 poklonika kraljevske obitelji sjatit će se u Windsor. Mnogi od njih već su danima ondje i veliki događaj čekaju spavajući na ulicama.

Harryjev kum bit će stariji brat William, a pošto otac Meghan Markle neće doći, što zbog skandala s namještenim paparazzi fotografijama, što zbog operacije srca, mladu će do oltara dopratiti budući svekar i kralj Charles.

“Apsolutno predivno. Bit će to vrlo poseban dan za sve”, rekao je prošli tjedan Harryjev otac, prijestolonasljednik Charles.

Harry (33), nekoć buntovni partijaner koji se uozbiljio u vojsci, upoznao je buduću suprugu prije dvije godine na spoju naslijepo koji je dogovorio zajednički prijatelj. Tvrdi da nikad prije nije čuo za nju niti gledao neku od njezinih serija.

Zaljubili su se na prvi pogled. Nedugo poslije par je već bio na zajedničkom odmoru u Bocvani, a godinu potom objavljene su zaruke.

“Činjenica da se sve odvijalo tako brzo meni je potvrda da smo si bili suđeni, sve je bilo savršeno”, kazao je Harry u intervjuu u studenome.

Harry i Meghan vjenčat će se u dvorskoj kapeli u kojoj je pokopano deset britanskih monarha, uključujući Henrika VIII. i Elizabetina oca Đuru VI.

Kako će izgledati Meghanina vjenčanica drži se u tajnosti. New York Post objavio je da će je dizjaniratu Britanka Stella McCartney, ali to nitko nije potvrdio.  Prsten bi tradicionalno trebao biti od velškog zlata.

Nakon vjenčanja u podne, par će se provozati gradskim ulicama i ponovo se vratiti u zamak. Ondje će popodne prijem prirediti prvo kraljica, a onom večernjem domaćin će biti princ Charles.

Obred će voditi kanterberijski nadbiskup, prvi svećenik Anglikanske Crkve, a očekuje se da će ga milijuni gledati na televiziji.

Vjenčanje i sve što ga okružuje bit će manje formalno od onog Williama i njegove supruge Kate, vojvotkinje od Cambridgea, prije sedam godina. Ali se zato očekuje više selebritija među uzvanicima.

Iako nema službene potvrde, ondje se očekuju Elton John i Ed Sheeran, David i Victoria Beckham, te članice pop grupe The Spice Girls.

U grad Windsor u međuvremenu će se sjatiti svi oni koji na vjenčanje nisu pozvani, a htjeli bi mu biti blizu. Po nekim procjenama očekuje se oko sto tisuća ljudi.

Grad je okićen britanskim zastavama, cvijećem i bezbrojnim papirnatim dekoracijama.

Lica princa Harryja i zaručnice Meghan nalaze se posvuda, a nerijetki su i njihovi kartonski likovi u prirodnim veličinama.

U suvernirnicama prodaje se sve u znaku Harryja i Meghan. Majice, šalice, ručnici za plažu, neizbježni magneti za hladnjake.

Sve je to uglavnom ‘made in China’.

Srcoliki keramički tanjurić s naslikanim budućim bračnim parom košta 6,99 funti (oko 60 kuna). Tko želi može nabaviti i kraljevske kondome te tematska pakiranja piva ili gina.

Takvo što ne može se vidjeti u službenoj suvernirnici u dvorcu. “Taj kič prepuštamo prodavaonicama u gradu”, rekao je jedan od zaposlenika.

“Ovdje je sve britansko i manje-više ručne izrade”, dodaje i pokazuje set službenog porculanskog posuđa sa zlatnim slovima HM (Harry i Meghan).

Uz izuzetak komemorativnih kovanica, njihovih lica na službenim suvenirima nema.

Vjenčanje će pratiti iznimne mjere sigurnosti. Očekuje se da će na ulicama biti tisuće policajaca.

Pregledani su svi ulični stupovi, semafori, kante za smeće, šahtovi, svako mjesto na kojem bi se nešto moglo sakriti duž puta kojim će se nakon vjenčanja kretati Harry i Meghan i odzravljati čestitarima.

Postavljene su i goleme barijere koje bi trebale spriječiti bilo kakav pokušaj napada kamionima. Mnoge sporedne ulice u gradu s 30.000 stanovnika, 30 kilometara zapadno od Londona, zatvorene su.

Postavljenim sigurnosnim kamerama ne zna se ne broja. Svaka registrarska pločica automatski se skenira.

Trošak mjera osiguranja, koji će platiti britanski porezni obveznici, također nije obznanjen, ali se očekuje da će cijeli događaj britanskom gospodarstvu donijeti prihod od milijardu funti.


Komentari