‘Prečkanci’ otkrili što im u kvartu smeta i ‘diže tlak’

FOTO: Zdenko Koprivnjak / PREČKO moj kvart

Je li zagrebački kvart sa zapada ‘zamro’?

Prečko je kvart koji se smatra jednim od ugodnijih i mirnijih mjesta u Zagrebu za život, posebno što se tiče obitelji. Udaljen je od centra grada, no ipak dobro povezan javnim prijevozom, a favorit je Zagrepčana zbog neposredne blizine nasipu i Jarunu.

Iako su stanovnici uglavnom zadovoljni životom u ovom zagrebačkom kvartu na zapadu grada, tvrde da je s godinama zamro i da mu nedostaje mnogo toga što bi ga ponovno oživjelo.

Imamo tri vrtića, dvije škole, shopping centar, igralište, 10 minuta od Jaruna, Sava za pse i najljepše žene. Samo bih ova tri casina zapalio i to je sve, napravio disco klub prema Savi“, prednosti su koje je spomenuo jedan stanovnik Prečkog.

‘Nedostaje sadržaja za mlade’

Prečkanci su progovorili o tome što im smeta i što im u kvartu nedostaje u grupi Prečko moj kvart. Iako ga vole, pojedinci smatraju da je tijekom godina zamro te mu da nedostaje štošta. Najviše im, kažu, nedostaje i kulturnih sadržaja, točnije kino kojeg nema u blizini ovog kvarta, pa su predložili da se jedno izgradi, a želju su potvrdili i ostali stanovnici Prečkog.

U samoj raspravi ustvrdili su da im najviše nedostaje neko mjesto za druženje ili barem neko mjesto gdje mogu izaći, budući da umirovljenici često organiziraju plesnjake u domu kulture, no za mlade nema nekog sadržaja.

Sukladno tome, stanovnike Prečkog smeta ponašanje mladih koji se, kažu Prečkanci, opijaju po klupicama i rade nerede, pa smatraju da bi više zabavnih i sportskih sadržaja imalo odličan utjecaj.

Također, stanovnici Prečkog prisjetili su se da je na popularnom igralištu Kocka nekad davno bilo klizalište pa da bi zimi mogli napraviti zimski program za djecu i odrasle jer bi, kažu, zasigurno uživali. Predložili su i gradnju bazena i uređenje škola i stajališta.

Ustvrdili su i da vanjski prostori mjesnog odbora zjape prazni i propadaju, odnosno neiskorišteni su, pa su predložili da se tih stotine kvadrata, predlažu građani, prenamijeni za klince nakon nastave, razne radionice i edukaciju. Nadalje, spomenuli su i brojne udruge u Prečkom koje bi također mogle iskoristiti prostor, istaknuvši da su je to ipak sagrađeno novcem građana.

Manjak liječničkih ordinacija i policijskih ophodnji

Nadalje, složili su se da bi trebali posaditi još drveća, cvijeća i voćaka, no jedan od većih problema je, smatraju “Prečkanci”, manjak liječničkih ordinacija, a ukazali su i na početak i završetak gradnje hospicija za djecu i dom za starije i nemoćne.

Policijska postaja i češće ophodnje, kvalitetniji liječnici primarne zdravstvene zaštite, stroži nadzor komunalnih inspektora zbog grafitera i vlasnika koji svoje ljubimce šeću bez povodca i po školskim igralištima unatoč vidno istaknutih zabrana, nedostaje obnova nekih nogostupa i eventualno postavljanje regulacije na raskršću ŠCP-a i Tijardovićeve“, istaknuo je građanin.

Jedna je građanka skrenula pažnju na park u Štefanićevoj.

U potpunom je mraku i od večeri do jutra smo muku mučili s ljudima koji se opijaju u parku, krešte i derače se, razbijaju, bacaju smeće, lupaju ljuljačkama i skaču po onim dječjim igračkama na federe… Taman kad malo vrućina popusti i kad se otvore prozori po noći, ne može se spavati od galame.

Možda bi se mogao park malo osvijetliti oko klupica i možda bi to pomoglo ljudima koji i dalje žive tamo (rade ujutro, imaju bebe i malu djecu, stari su i bolesni, a ljetne noći su im neželjeni tulumi). Možda se može i na neki drugi način riješiti stvar. Znam samo da je bilo nepodnošljivo, a idealno okupljalište jer je skroz mračno“, istaknula je Zagrepčanka.

Pseći izmeti i premalo koševa

Stanovnike smetaju i pseći izmeti, stoga smatraju da bi trebalo biti više koševa za smeće, a nedostaju i, kažu, nove table zabrane pasa na nekim livadama, budući da građani tvrde kako su ih vlasnici pasa par puta micali.

Iz spomenute problematike proizašao je novi prijedlog. Naime, većina se složila da je u Prečkom prijeko potreban park za pse jer pasa ima, kažu, za 3 takva parka.

Plac u Prečkom

Mogao bi se, kažu građani, povećati i poboljšati plac, za kojeg kažu da je u poražavajućem stanju i uz lošu ponudu, a građanima posebno nedostaju ribarnica i ćevabdžinica. Uz to u kvartu, kažu, nedostaje restorana i slastičarni budući da imaju tek jednu u Shopping Centru Prečko.

Bajna situacija nije ni što se tiče semafora pa su se složili da bi se na križanju kod Shopping Centra Prečko trebao postaviti semafor.

Kako god bilo, iako vole svoj kvart, stanovnici Prečkog složili su se da je neke stvarno potrebno promijeniti, popraviti ili postaviti kako bi svi živjeli zadovoljnije i sretnije, budući da je riječ o jednom od kvartova koji je čest odabir zbog ugodne obiteljske atmosfera i velikog potencijala.


Komentari