Prava istina o izgradnji crkve na Savici: ‘Bandić manipulira građanima i vara vjernike’

Photo: Grgur Zucko/PIXSELL

Lokacijska dozvola za gradnju crkve poništena je.

Više od deset godina stanovnici Svice bore se s vjetrenjačama, odnosno sa “samovoljom” gradonačelnika, kako sami govore. Naime, u njihovom parku planirana je gradnja crkve protiv koje su se ustali mnogi, a sada napominju da protiv crkve nemaju ništa. Baš naprotiv, oni žele crkvu u svojem naselju, ali ne u parku kojeg svakodnevno koriste i oni i njihova djeca i unuci.

Povodom oduzimanja lokacijske dozvole održana je konferencija za novinare, na kojoj su situaciju detaljno objasnili borci za park.

Prvi je govorio gospodin Igor Kramarić koji se od samog početka bori za park. Kazao je prvo da rješenje poništenja lokacijske nisu dobili sve dok se netko od njih nije uputio u Gradski ured. Tek nakon toga aktivisti su u petak dobili rješenje.

Razlozi ukidanja lokacijske dozvole

Kramarić je u rukama držao rješnje i naveo koja tri razloga su bila dovoljna za poništavanje lokacijske dozvole za gradnju crkve.

“Prva točka: veličina gradnje, izašlo se iz zakonskog maksimuma dopuštene gradnje i to trostruko. Veličina je premašena, maksimalna veličina koju ova parcela dopušta po generalnom urbanističkom planu je 720 kvadrata, a projekt je predviđao 2488 kvadrata. Mi smo upozoravali da se radi o prekomjernoj gradnji, imali smo taj osjećaj da naš park to ne može podnjeti, a sada je to zakonski potvrđeno”, započeo je Kramarić

“Druga točka: natječaj. Kao što svi znamo program natječaja je napravljen 2011. godine, a natječaj je raspisan 2013. godine da bi se tri godine nakon izdala lokacijska od strane Grada, u kojoj se tvrdilo da natječaj nije bio potreban. Zemljište je gradsko, za javnu namjenu i GUP određuje da je za takvu gradnju potreban natječaj”, govori dalje.

“Treća točka: parcelizacija. To je jedan tehnički detalj. Zakonski nije predviđeno da se parcela gradi iz različitih zona, što se ovdje dogodilo. Zbog ova tri razloga srušena je lokacijska dozvola, mi smo ih imali 16, razmatrana su samo ova tri i oni su bili dovoljni da se lokacijska riješi”, zaključio je Kramarić

Njegova kolegica bila je oštrija

Nakon Kramarića, novinarima se obratila i gospođa Nevenka Trumbetaš Bakić koja je gradonačelnika oštro kritizirala.

“Moramo se osvrnuti na prošlotjedne izjave gradonačelnika, one naprosto vrijeđaju inteligenciju stanovnika. Jer govoriti da se deset godina bori za drugu lokaciju koju daje, ne znam s kim smo se borili onda deset godina.

Dakle, deset godina imamo borbu zbog samovolje gradonačelnika. Sam je izabrao parcelu, sam je prisilio gradske službe da izdaju lokacijsku, za koju su pravne službe morale znati, da nije zakonski dobra. Dakle, nešto što sada je predizborna utrka, neće ovdje proći”, započela je.

“Sada kao spasitelj nudi novu lokaciju, pa ne može jedan čovjek raspolagati niti našim novcem, niti našim terenima. Pa postoje procedure, je li se pitalo struku, udruženje arhitekata, urbaniste, prostorne arhitekte, krajobrazne, je li se obavijestio Mjesni odbor i Vijeće gradske četvrti o novim lokacijama, je li se pitalo građane? Ništa od toga nije provedeno.

On manipulira građane, vara vjernike, sada je obećao nešto što se uopće ne zna je li moguće, kad se može i u kojem roku se može provesti”, oštro je nastavila.

Sve što iz inicijative  Pravo na grad žele jest transparentnost i da se zatraži mišljenje stručnjaka, a ne da se parcele biraju kako se kome sviđa.

“Mi smo pokazali da imamo pameti i snage da se borimo za svoje interese pa čemo tako i nastaviti, a on neka svoja predizborna obećanja prodaje nekom drugom“, zaključila je Trumbetaš Bakić.

Nemaju ništa protiv crkve

Aktivisti su naglasili da nemaju nšta protiv izgradnje crkve u svom naselju, ali park nije mjesto za to.

“Dosta smo uložili truda u ovu našu akciju, a ona uopće ne bi bila potrebna da je Grad radio svoj posao. Mi se od prvog dana ne borimo protiv crkve, mi se borimo za očuvanje parka i to nam je jedini cilj. Htjeli smo da Savica ima crkvu na drugoj lokaciji, da se napravi jedna dodatna vrijednost, znači, da živimo bolje nego što smo živjeli do sada, a ne lošije i da nam se oduzimaju stvari koje su nam jako dobro služile”, rekao je Kramarić.

Naglasili su da je poništavanjem lokacijske dozvole ostvaren njihov kratkoročni cilj, ali napominu da se ponovo u budućnosti može dogoditi da netko želi u parku sazidati ugostiteljski bojekt ili sportsku dvoranu, ali to neće dopustiti. Upravo zbog toga žele da buduća gradonačelnica ili gradonačelnik inicira promjene u generalnom urbanističkom planu kako bi njihov park prestao biti Z4 klasifikacije, a posao Z1.

Klasifikacija Z4 znači da sada imaju zelenu površinu s mogućnosti gradnje kulturnih, vjerskih i sportskih objekata, a Z1 bi značilo da imaju javni gradski park bez mogućnosti ikakve gradnje.

 


Komentari