Poražavajuće stanje na Jaruščici: ‘Imamo betonske gromade i niz zgrada, a djeca su već godinama bez parka i vrtića’

FOTO: Zagreb.info

Mnoga zagrebačka naselja godinama nisu na listi prioriteta Grada Zagreba unatoč apelima građana.

Lanište je jedno od najmlađih zagrebačkih naselja, a nosi i titulu najatraktivnijeg, no čini se da stanje nije idilično, o čemu smo razgovarali sa stanovnicima Jaruščice.

Nekoliko zagrebačkih kvartova u posljednje se vrijeme bori protiv betonizacije Zagreb umjesto da se poboljša stanje u pojedinim naseljima, stanje u vrtićima i školama i da se djeci omogući prostor na igru i vrijeme na svježem zraku. Pritom se Zagrepčane ne pita za njihovo mišljenje i potrebe.

Osim što su se protiv betonizacije borili na Savici prošle godine i nedavno u Sigetu, situacija nije bajna ni u kvartu Jaruščica gdje su stanovnici odlučili stati na noge i izboriti se za svoje naselje, ponajviše za svoju djecu i njihovu dobrobit. Naime, veliki prostori u kvartu zjape neiskorišteni, ne postoji adekvatan sadržaj za najmlađe, grade se samo zgrade, a za djecu ne postoji ni manji vrtić iako kvart vrvi dječjim smijehom i velikim brojem mališana.

Suočeni s navedenim poteškoćama, sami stanovnici odlučili su pokrenuti inicijativu, održati sastanak krajem kolovoza i dogovoriti na koji će način složiti dopis gradskoj četvrti i Gradu, s razlozima zašto je nužno i potrebno osvrnuti se na probleme s kojima je suočen ovaj kvart, te zašto je ova inicijativa od velike važnosti Gradu Zagrebu.

Neiskorišteno i prazno zemljište

S obzirom na to da je zemljište sa suprotne strane Karlovačke ceste u privatnom vlasništvu i riječ je o građevinskoj zoni, stanovnici Jaruščice pretpostavljaju da bi za nekoliko godina mogle niknuti nove zgrade.

“Gradi se Podbrežje dok mi ovdje imamo školu u kojoj grcamo u problemima jer nemamo gdje s djecom”, kazala nam je naša sugovornica Katarina s Jaruščice.

Na početku gradnje naselja očito se, smatraju ogorčeni građani, nije razmišljalo o infrastrukturi. Stanovnici Jaruščice tek kreću s pričom i inicijativom da bi bilo dobro nešto napraviti što prije.

“Dok se jedan Kaufland izgradio za gotovo 3 mjeseca, ovdje običan park čekamo godinama. Ovdje su se doslovno gradile samo zgrade, a ako se izgradi cesta koja će nam prolaziti doslovni ispod prozora, neće nam ostati ništa. S jedne strane imamo Jadransku aveniju, shopping centar Arena, betonske gromade i niz zgrada, a s druge strane cestu koja spaja Vatikansku s Jadranskom avenijom, a po kojoj bi trebao ići tramvaj.

U nizu ulica imamo šest shopping centara, a nijedan adekvatan park koji zadovoljava bilo kakve potrebe. Zašto grad u početku kada se naselje gradilo nije dao ili obavezu investitoru ili predvidio ovakvu situaciju”, pitaju se stanovnici Jaruščice.

“Mi bismo htjeli utjecati tako da se taj dio predvidi kao društvena namjena, da se tu ne gradi ništa od poslovnih prostora, da to bude vrtić, park ili škola, no budući da se radi o privatnom zemljištu, to stvara problem jer bi Grad taj prostor trebao otkupiti ili zamijeniti.

Ovoliki prostor dokaz je da ima dovoljno prostora za vrtić, čak i za manji, ima mjesta i za društveni prostor za djecu i sadržaja. Trebalo bi izračunati koliko je zelenih površina u svakom kvartu potrebno”, kazala je naša sugovornica Katarina.

Problem velikog broja djece i manjka vrtića

Prilično je nevjerojatno da se pri samoj izgradnji naselja o ovakvim potrebama građana.

S druge pak strane naselja nalazi se 10 tisuća kvadrata zelene površine koje je zaraslo u korov i izvor je zaraza jer tamo ima i ambrozije i raznih životinja, sve zjapi neiskorišteno.

“Glavni odgovor gradske četvrti i mjesnog odbora jest da nema gradskog zemljišta i da ne žele na privatnom zemljištu išta raditi, što je s jedne strane logično, a s druge se strane postavlja pitanje zašto su dopustili gradnju takvog naselja, a nisu ni u jednom trenutku postavili pitanje gdje će djeca svog tog područja ići u vrtić, u školu i ostale osnovne stvari”, istaknuli su ogorčeni građani.

Naime, u kvartu Jaruščica u zgradama uglavnom žive mlade obitelji s djecom predškolske i školske dobi, a ove godine ovaj zagrebački kvart očekuje pravi baby boom, no sadržaja za djecu u velikom kvartu u nizu zgrada nema. Također, iza zgrada postoji deset tisuća kvadrata zemljišta gdje bi se, smatraju stanovnici Jaruščice, bez problema mogao napraviti park, vrtić, šetnjice, što bi ovom kvartu, kažu stanovnici, bilo prijeko potrebno.

“Potrebno je rješavanje vrtića, jako puno roditelja vrtić dobiva po drugim kvartovima, što je smiješno, jer trebate putovati s jednog kraja grada da ostavite dijete i potom odlazite na drugi kraj kako biste stigli na posao”, kaže Katarina.

“Sva djeca u naselju osuđena su na nekoliko kvadrata parkića, ne postoji nijedan bliži vrtić od Savskog gaja. Potrebno je što prije riješiti problem vrtića. Jako puno roditelja vrtić dobiva po drugim kvartovima što je smiješno jer trebate putovati s jednog kraja grada da ostavite dijete u vrtiću i potom putujete na posao na sasvim drugi kraj”, ističu građani.

Naime, Jaruščica spada pod Lanište, a djeca iz Laništa, sa Savskog gaja i Remetinca idu u jedan vrtić, što nije dovoljno kapaciteta za toliko djece, stoga roditelji svoje djece upisuju u vrtiće u drugim kvartovima.

“Što god želimo priuštiti djeci, moramo ići van naselja, počevši od Kajzerice, Trnskog, Utrina i Sigeta, tamo su škole stranog jezika i digitalna akademija. U našem naselju nema prostora gdje bismo našoj djeci pružili kvalitetan sadržaj”, ističe stanovnici Jaruščice.

‘Ne možemo dobiti ni osnovnu infrastrukturu’

Kvart Jaruščica vrvi dječjim smijehom, a kako su nam kazali stanovnici ovog zagrebačkog kvarta, ovo se ljeto rodilo se nekoliko beba, a pravi baby boom tek slijedi. No, roditelji su razočarani što se tiče sadržaja za mališane. Mlade majke rekle su nam da što se tiče malog u ulici Jaruščica 5, nadležni obećavaju već gotovo sedam godina da će ograditi prostor i postaviti rasvjetu.

Djeca su u parkovima okružena parkiralištima, garažama i stalnim prometom budući da je cesta otvorena s obje strane, nemaju gdje provoditi vrijeme. Jedan od problema je i manjak rasvjete pa su nerijetke i ozljede, a djeca moraju rano napustiti park kada se polako spusti mrak iako bi svi radije ostalo još se malo igrati sa svojim vršnjacima. Roditelji konstantno trebaju nadzirati djecu jer auti prolazi tijekom cijelog dana, a za djecu nema sigurnog prostora, budući da nema ograde, gdje mogu nesmetano provoditi vrijeme vani s prijateljima i ostalom djecom.

Park je pun tijekom cijelog dana, no djeca čekaju na red za klackalicu, jednu klupicu, tobogan i vrtuljak.

Situacija nije bajna ni u Osnovnoj školi Savski gaj. Naime, ovdje nema dovoljno prostora za normalno odvijanje nastave. No, taj problem, kažu naši sugovornici, počeo se rješavati tek prošle godine pod pritiskom roditelja. Sad se tek počelo pričati o tome da će se u skorijoj budućnosti stvari početi mijenjati.

“Budući da je cilj u svim zagrebačkim školama jednosmjenska nastava, onda se škola u Savskom gaju mora duplo nadograditi da bi svi bili u jednoj smjeni, a nema prostora i imamo preko 900 učenika. Prošle smo godine ispratili četiri osma razreda, a upisali šest prvih razreda”, istaknula je Katarina.

“Ovaj kvart ima veliki rast i veliki potencijal rasta cijelog naselja, a nema nikakve popratne infrastrukture. Ovo naselje puno je mladih obitelji, svi su stanove kupili, uredno platili komunalne naknade, platili su ih i investitori zgrada, a naselje kao naselje ništa zauzvrat nije dobilo. Ne možemo dobiti ni osnovnu infrastrukturu“, zaključila je naša sugovornica, koja se nada da će inicijativa stanovnika Jaruščice uroditi plodom.


Komentari