Porasle prosječne tražene cijene: Ovo su najtraženiji zagrebački kvartovi za kupnju stana

FOTO: wikipedia.org / Slikoviti prikaz

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su prosječne tražene cijene zagrebačkih stanova tijekom studenog porasle na mjesečnoj i na godišnjoj razini.

Najveći porast zabilježen je na području Novog Zagreba gdje su cijene stanova bile 1 posto više no mjesec ranije, a za jedan se kvadratni metar u prosjeku tražilo 1366 eura.

Porast od 0,5 posto, prema podacima oglasnika Crozilla.com, zabilježen je na zapadnom dijelu grada u kojem su cijene „kvadrata“ iznosile 1568 eura, te u Centru u kojem se cijena četvornog metra stana popela na 2043 eura.

Pad cijena stanova zabilježen je tek na istočnom dijelu grada gdje su cijene bile 0,9 posto niže no mjesec ranije, te su se spustile na 1602 eura po kvadratnome metru.

Diana Perger, vlasnica agencije za nekretnine „Euro-interijeri“ iz Zagreba za Crozilla.com rekla je kako su cijene stanova u novogradnji u laganom porastu, a stanovi se prodaju još u izgradnji. Dodaje kako je rijedak slučaj da do useljenja ostane koji stan neprodan.

Cijene korištenih stanova stabilne su sada već otprilike 18 mjeseci, što prodavateljima omogućava lakše odrediti prodajnu cijenu njihove nekretnine, a kupcima ta stabilnost tržišta daje sigurnost pri odluci, te se samim time promet korištenim stanovima odvija bez ikakvih poteškoća.“- rekla je Perger.

Stanovi u novogradnji

Prema podacima oglasnika Crozilla.com najtraženiji zagrebački kvartovi za kupnju stana tijekom studenog su bili Centar, Trešnjevka, Maksimir, Dubrava i Jarun.

Diana Perger rekla je kako se traže i kupuju stanovi u novogradnji, korišteni stanovi sa realno zadanom cijenom i građevinska zemljišta za stambenu izgradnju. „Od stanova uobičajeno su najtraženiji mali 1,5-sobni kojih nedostaje na tržištu jer se izuzetno brzo prodaju, zatim funkcionalni trosobni, a trend je potražnje i velikih stanova 4+-sobnih kojih također nedostaje. Graditelji se u godinama krize nisu odlučivali graditi velike stanove i ta nestašica se sada reflektira na tržište.“

Stanovi iz ovrhe

Na oglasniku Crozilla.com vrlo se često mogu pronaći izrazito jeftini stanovi, no oni koji niskom cijenom gotovo izlaze iz realnih okvira su najčešće stanovi iz ovrhe. Zanimanje za takve stanove, prema riječima Diane Perger, izuzetno je veliko, no razlog tome zapravo je needuciranost kupaca za takvu vrstu kupoprodaje. „Kupci u ponudi vide ‘jeftinu’ nekretninu i iskazuju interes za nju ne znajući koji je postupak kupnje iste. Točnije, ne znaju da se kupnja vrši putem nadležnog Suda, da istu ne mogu prije kupnje pogledati i da je to postupak koji nije ni sličan standardnoj kupoprodaji na slobodnom tržištu. Tako da svega 30 posto od ukupnog broja klijenata koji zovu i raspituju se na kraju se i odluči sudjelovati na javnoj dražbi.“

Prodaja zagrebačkih kuća u porastu

Kuće za prodaju putem oglasnika Crozilla.com slabije su tražene nego stanovi, te su ujedno i njihove cijene niže, a tijekom studenog razlika je iznosila oko 30 posto, odnosno oko 520 eura po „kvadratu“.

„Prodaja obiteljskih kuća je u laganom porastu, ali to još uvijek nije ni blizu prometu kakav je bio u godinama prije krize, te taj segment tržišta nikako ne možemo nazvat zadovoljavajućim.“ – rekla je Perger.


Komentari