Ponovno se obnavljaju ‘pijane stube’: Pogodite koliko će to koštati

Screenshot Mapio.net

NA “pijanim stubama” Ivana Kozarca koje istoimenu ulicu spajaju s Pantovčakom lome se noge. Svaka je stuba druge visine, no to je tek jedan od problema. Betonske su i vrlo skliske pa je njima poprilično teško hodati.

No čini se kako i za njih stižu bolji dani. Iako nije prošlo mnogo od zadnje obnove, iz Grada su za Večernji.hr potvrdili da će uskoro krenuti nova, vrijedna oko 700 tisuća kuna, koja će stube ponovno učiniti sigurnima. Dirati se neće ograda i odvodne kanalice jer su novi i funkcioniraju odlično, ali sam prolaz između Kozarčeve i Pantovčaka mora se urediti.

“Postojeće stube su, zbog svojih vrlo promjenjivih i neujednačenih visina i nagiba gazišta, u neadekvatnom stanju. Površina samih stuba sanirana je cementnim mortom koji je djelomično oštećen i ispucao. Zbog neredovitog održavanja na stubama se nakuplja otpala vegetacija, što utječe na trajnost betonske konstrukcije i znatno smanjuje sigurnost korištenja tih stuba”, rekli su iz grada za Večernji.

Uz to, projektom je predviđeno rušenje postojećih stepenica, podesta i staze. Kad će radovi točno krenuti, nisu mogli precizirati jer se za njih još treba raspisati natječaj, ali proljeće sljedeće godine nekako je najrealnije za početak sanacije.

1 euro = 7,53450 kuna

Podsjetimo, stube Ivana Kozarca nalaze se na području gradske četvrti Gornji grad – Medveščak, koja i inače na svom teritoriju ima najveći broj stuba, njih čak 120, a većina ih je zaštićena baština. Upravo je zato njihovo održavanje kompliciranije, jer je i za najmanji popravak potrebna projektna dokumentacija Gradskog ureda za zaštitu spomenika.


Komentari