Pismo zagrebačkog kvarta Bandiću: ‘Izvucite Doru Krupićevu iz dreka’

Screenshot

Posljednjih nekoliko dana Zagrepčani muku muče s otpadom koji se ne odvozi, obnovljenim cijevima koje redovito pucaju i neprekidnim radovima na prometnim cestama.

Ova je priča obuhvatila većinu zagrebačkih kvartova, a nije zaobišla ni najjužnije naselje u gradu, Botinec. Jedan je stanovnik svoj revolt i razočarenje gradskom upravom izrazio u izrazito maštovitoj Facebook objavi koju prenosimo u cijelosti.

“Bok Botinčanke i Botinčani i svi koji to žele postati ili čeznu zataškati  :D , većini je poznata klima neodoljivih miomirisa iz šahtova u cijelom naselju a najgore je u Ul. Zlatarevog zlata. Kako je kampanja doprla do najmanje 8 vijećnika u Gradskoj skupštini, informacija je stigla i do osebujnog gradonačelnika. Dalo se čuti da će doći do Botinca pa sam ga pokušao malo pripremiti za dolazak u naše.
Neovisni vijećnik u VMO Botinec

Poštovani gradonačelniče Bandiću,

pročuo se, neslužbeno, glas da ste nakanili doći u Botinec. To vam je ono naselje na jugozapadnom obrubu urbanog prstena našeg grada koje posjećujete u proljeće svake 4 godine, nekako koincidentalno u vrijeme kampanje za lokalne izbore. Navodno će te sada doći potaknuti razbuktavanjem krize oko teškog, gotovo kontinuiranog smrada fekalija ljudskog podrijetla s epicentrom u Ulici Zlatarevog zlata. E pa krajnji je čas da to učinite jer će nam se Dora Krupićeva ugušiti u smradu pošto su Stjepko Gregorijanec i Grga Čokolin zamijesili ružnu nejestivu kašu nakon sanacije kanalizacijskog sustava početkom ljeta.

S oduševljenjem i silnim entuzijazmom su Botinčani dočekali trenutak početka ugradnje goleme odvodne cijevi s ufanjem da će se najzad odteretiti i modernizirati ukupni kanalizacijski sustav naselja koji je s svojim dotadašnjim stanjem u eri ljetnih oluja i pljuskova znao potapati većinu botinečkih podruma. A kad ono razočarenje, šok i krajnja skepsa. Smrad se utrostručio i naselio domove građana u neprihvatljivom izobilju. Akcijom i neumornim pritiskom nekolicine aktivista je zavareno (VIO) reviziono okno u Ulici Luje Naletilića gdje je više od 10 godina (?!) s privemenom (?!) dozvolom VIO-a 6 tvrtki koncesionara istovarivalo preko 80 kubika dnevno sadržaja septičkih jama iz okolnih naselja i kad se to obavilo postalo je jasno da smrad do nosova, pluča i krvožilja stanovnika stiže i s druge adrese.

Praćenjem situacije, obavještavanjem nadležnih institucija i nadziranjem intervencijskih ekipa VIO-a (svaka čast požrtvovnim djelatnicima u smionim suicidalnim okršajima pri probijanjima fekalnih barijera) laički je zaključeno da je nagib kanalizacijskih cijevi na rekontruiranom 200 m dugom potezu u Ul.Zlatarevog zlata krivo postavljen i da fekalije imaju pogrešan tok, a gdjegdje i potpuni zastoj, smrdljive rijeke. Izvođač radova je tvrtka Gut d.o.o. vašeg velikog donatora (20 tisuća kuna) iz posljednje kampanje Vjekoslav Mraza. Možda nisu oni krivi već projektant a svakako dio odgovornosti snosi i nadzorni organ koji je prihvatio urađene radove kao profesionalno odrađene. Ako imate utjecaj u gradu, molim da hitro reagirate i zvlečete Doru Krupićevu iz dreka. Osim što se predmetnim neprilikama životni standard srozava do srednjevjekovnih bijednih kriterija, u samoj blizini se nalazi Dječji vrtić Botinec a upravo tom ulicom pješače i školarci iz naselja Dupci prema autobusnoj stanici. Pitajte blisku suradnicu čestitu gđu dr. Anu Stavjenić Rukavina i koalicijskog partnera otorinolaringologa dr. Dragu Prgometa kojim zdravstvenim opasnostima se izlažu konzumenti te toksične klime. Znajte da je nedaleko i važna zagrebačka zaobilaznica Buzin – Lučko koji dopire do Meunarodne zračne luke i Veleposlanstva SAD-a te vjerojatno potencijalna, ne daj Bože, eksplozija metana ne bi doprinjela ugledu prijestolnice skorašnje zemlje predsjedateljice EU.

Pripazite da vam odozdo izmet ne prsne u lice ako će te se natkriliti nad šahtovima a pripazite da atentat izmetom ne doživite i odozgo, Naime, u Botincu postoji rezervat s humanoidima koji su si za razonodu i zafrkanciju u slobodno vrijeme postavile vrane. Ko vješti piloti od perja nadlijeću Botinčane i ne samo da krešte već i u svojem nadmoćnom evolucijskom stupnju pamte suparnika pa fecesom raketiraju neprijateljske raspoložene humanoide, njihovu djecu, prozore i vozila. Jedno od većih staništa su nesmetano izgradile i na Trgu botinečkih branitelja gdje u lupinzima i razdraganim manevrima s mladunčadi fekalijama treninge gađanja imaju na spomeniku poginulih botinečkim braniteljima. Možda ne znate da je gotovo svaka botinečka kuća dala branitelja u profesionalne ili pričuvne brigade i ostale operativne oblike HV-a. Zanimljivo je da golema većina nas branitelja nakon sudjelovanja u obrani domovine nije posegnulo za umirovljenjem već se i nadalje aktivno radno bori i nosi s turbulentnom svakodnevicom. Nemojte se ljutiti što je malo botinečkih branitelja bilo u šatoru u Savskoj podignutom na dan vaših nevolja s pravosuđem odnosno vašim uhićenjem.

Ako će te u Botinec dolaziti gradskim prijevozom obratite pažnju da to ne bude u špici između 15 i 17 sati jer tada ZET-ov red vožnje doživljava dijabolične hemunge pa se zna preskočiti i po nekoliko programiranih linija. Ukoliko ipak ulovite bus za Botinec osvrnite se na velikom dugom zavoju u već navedenoj okultnoj Ul. Zlatarevog zlata kako pojedinci dugi zavoj doživljavaju kao poligon za testiranje snage motora i kvalitete guma ne mareći odveć što već godinama traje rasprava postaviti li ili ne uspornike (‘ležeče policajce’) na toj živoj botinečkoj prometnoj karotidi. Vjerojatno dijelite nadu da se neće dogoditi tragedija poput nedavne u susjednom Blatu kad je smrtno stradala 7-godišnja djevojčica pa su za nekoliko sati brzinski montirani uspornici.

Pošto je drek vjerojatno prvi razlog dolaska u Botinec, svakako će te uz masku za usta i nos (s kojim imate povremenih zdravstvenih neugodnosti) ponijeti i gumene čizme. Dobro će vam doći ukoliko bude kišni dan pa da tijekom šetnje igralištem Nogometnog kluba Botinec ne uprljate salonke. Razmislit će te o umjetnoj travi na velikom i malom igralištu i civiliziranim svlačionicama kluba koji slavi 40 godina poštenog sportskog djelovanja a koji danas okuplja blizu 200 aktivnih nogometaša u svim starosnim kategorijama. Čizme će dobro doći i u blatu jednog od 2 igrališta za odbojku na pijesku uz Osnovnu školu Braće Radić za koji već skoro desetljeće traje bistrenje ideje i kontemplativna meditacija da se prostor prenamijeni za neku drugu sportsku granu ako ne već i za bazen minimalnih dimenzija 33×25 metara. U toj školi je osnovan Košarkaški klub Botinec koji je naknadnim razvojnim avatarima napredovao do KK Cedevite koja je stasala do višekratnog državnog prvaka te nedavno preselila u Ljubljanu slijedom neobjašnjivih okolnosti, o čemu sigurno dosta znate. Očekujem da iz vaših ureda dođe konačni termin da finaliziramo akciju podizanja spomenika braći Radić u nekom suvremenom izdanju poput npr hologramskom omnikorisnom instalacijom, dakle, ne nužno u tradicionalnom materijalu bronci, kamenju, mramoru i sl.

Kada će te u čizmama i pod kišobranom u ruci neke od neodoljiviih djeva iz vašeg rajskog vrta ili u ruci nekog nesebičnog batlera obilaziti Botinec, nije nužno da ponesete mesijanski plašt ili kombinezon Batmana, ne morate nositi niti naramak utjeha, ohrabrenja, motivacijskih slogana i klišeiziranih prvoloptaških stereotipa, ne, donesite samo odlučno i razborito poimanje činjenice da Botinčani imaju identične porezno prirezne obveze poput sugrađana iz Bogovićeve, Branimirove, Bukovačke ili Bužanove ulice. To će biti dovoljno.

Srdačan pozdrav
S poštovanjem
G.”

(preuzeto iz grupe I TO JE ZAGREB)


Komentari