PAS NAGANJAO CURICU: ‘Poručujem svima da će snositi posljedice u ime svojih ljubimaca!’

FOTO: Zdenko Đurček

Neodgovornost uzrokuje stravične posljedice.

Kućni ljubimci su nam dio obitelji. Volimo ih, pazimo i mazimo, osluškujemo njihove potrebe. Svatko tko ima psa zna koliko brige mu je potrebno te koliku ljubav smo u stanju pružiti toj odanoj njuški. No, također, veliki broj vlasnika pasa, nerijetko zaboravlja na odgovorno ponašanje prema ljudima. Mi znamo da je naš pas dobar, znamo da je umiljat, no to ne zna i obični prolaznik koji vašeg psa prvi put vidi. To ne zna i dijete u prolazu čija će prva reakcija, na psa koji trči prema njemu, biti strah.

Iskustvo s neodgovornim vlasnikom psa doživio je i Mario, a isto je podijelio u Facebook grupi “ZaKaj? Za KAJzericu!”. Mario je bio u šetnji sa svojom kćerkicom, a pred dječjim vrtićem vlasnica je pustila psa koji se zaletio prema njegovoj kćerkici. Ona se uplašila i počela bježati, a pasje nastavio trčati za njom i lajati. Curica se spotaknula i pala te se ozlijedila, prepričao je Mario.

“Da ne govorim o suzama i pretrpljenom strahu koji je doživjela da se sva tresla od straha i nije mogla prestati plakati.. ovo nije prvi put da se takve stvari događaju u kvartu i pred vrtićem.”, ističe Mario u nastavku svoje objave.

Screenshot
Screenshot

Osjetno ljut zbog situacije, ovaj otac napominje da voli pse, ali više voli svoju djecu i njihovu sigurnost. Također je upozorio neodgovorne vlasnike, kako ih naziva, da će snositi posljedice u ime svojih ljubimaca nađu li se u ovakvoj situaciji.

Ivan je ipak ustvrdio da se niti jedno dijete ne rađa sa strahom od psa, što je izazvalo žestoku polemiku. Mama ove curice objasnila je da imaju i stariju kćer koja je nakon slične zgode razvila veliki strah od pasa te, unatoč silnom trudu i radu, curica ne smije hodati ulicom u kojoj primjeti psa.

“Dijete se ne rađa sa strahom. I do danas se nije bojala ni najmanje. Dapače s psima je bila fenomenalna. Ovakva glupost kao danas je bila nepotrebna. Iznenadio ju je pas, počeo lajati, zaletio se prema njoj, automatska reakcija bježanje. I na kraju se razbila ko kruška i sve to skupa će kod nje izazvati tek sad strah. I btw, ja sam joj mama, ja ZNAM koliko je opuštena s psima bila, i zato mi je i žao jer mi druga kćer ima stravičan paničan strah upravo nakon jedne takve epizode. I koliko god smo radili s drugom da se ona ne boji, nečija glupost to poništi u sekundi.”, napisala je majka.

Ova objava izazvala je zgražanje većine građana koji se slažu s Marijem, da je ovakvo ponašanje dotične vlasnice psa potpuno neodgovorno, što je Đurđica i objasnila.

“Svi psi, mali,srednji i veliki tijekom šetnje moraju biti na povodcu. Najžalosnije je što dobra većina i to pogotovo velikih pasmina hodaju bez povodca i vlasnik metrima iza njega te dovikuju “ma neće vam ništa on je ko beba” Moš si mislit. Kao što je bilo brdo slučajeva napada, pa čak i na njihive vlasnike. Ali ono sto je bitno nisu psi krivi nego njihovi neodgovorni vlasnici. I samo da se zna imam psa.”, napisala je Đurđica.

Što o navedenoj situaciji kaže Zakon?

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Psima koji se kreću slobodno ili na povodcu zabranjeno je kretanje na tržnicama, grobljima, dječjim igralištima, cvjetnjacima, neograđenim športskim terenima, kupalištima, te neograđenim dvorištima škola i vrtića i na drugim javnim površinama što će se označiti znakom s prekriženim likom psa. Posjednik smije izvoditi psa na javne površine, te prostore i prostorije javne namjene ako je pas propisno označen i na povodcu.

Psi se mogu kretati bez povodca, uz nadzor i odgovornost vlasnika na javnim površinama koje su obilježene znakom s likom psa na površinama[/box]

Neosporno je da je u ovom slučaju Zakon prekršen te da je vlasnica uistinu postupila neodgovorno, a za isti prekršaj propisane su i novčane kazne u rasponu od 600 do 1000 kuna.

Na sreću, nemili događaj nije prouzročio veću štetu, no preživljena trauma mogla bi ostaviti trajne posljedice u vidu straha od pasa koji je doista bespotreban. Žalosno je da, zbog nečijeg nepromišljenog ponašanja, postoji mogućnost da ova curica nikad ne osjeti vjernost i ljubav kakvu samo pseća njuška može pružiti. Ljubitelji pasa, imajte ovo na umu. Vaš pas možda je divan, drag i dobar, no nikad ne znate kakva može biti tuđa reakcija i kako vaš najvjerniji frend može odreagirati.

>>>PRETUKAO GA ZBOG PSA: Vlasnik slomio nos ocu koji je branio sina (2)

 

 


Komentari