Ovaj ‘živi’ kvart prepun ljudi nekada se smatrao ELITNIM kvartom

Zapruđe (foto: Facebook Zakaj volim Zagreb)

Ovaj kvart smješten na južnoj obali Save smatrao se elitnim kvartom.

Zagrebački kvart Zapruđe nalazi se južno od gradskog parka Bundek, sjeverno od Avenije Dubrovnik, istočno od Avenije Većeslava Holjevca i zapadno od Mosta Mladosti. Također je kvart poznat po svojim izgledom specifičnim zgradama – limenkama.

Naime, najveći Trg u naselju je Meštrovićev trg, koji su izgradili sami stanovnici Zapruđa tzv. samodoprinosom (lokalni javni prihod). Na tom Trgu se održavaju, sada već tradicionalni Dani Zapruđa. Naime, Zapruđe je izgrađeno u razdoblju od 1966. do 1971. godine a u to vrijeme smatralo se elitnim kvartom gdje su stanove dobivali zaslužni funkcionari, sportaši, glazbenici i ostali doličnici.

Nepoznato o poznatome

Za Zapruđe se, pored susjednih Utrina i Travnog može reći kako je kolijevka Bad Blue Boysa, pa se tako kvart o kojem pišemo može pohvaliti legendom poput Bube ( Davor Grabovac, mladić koji je pomokrio nadgrobni spomenik Draganu Manceu, i to pred desetak Grobara). Zapruđe se također može pohvaliti iznimnim brojem glazbenika među kojima su bendovi poput Filma, Pips, Chips & Videoclips te Klinske Pomore (preteča Psihomodo Popa).

Mnogi kroničari Zapruđa u svojim djelima uspoređuju stanovnike istog s Ircima a vizura Zapruđa mjesto je radnje, među ostalima i filma poput “Vlakom prema jugu”. Početkom svibnja svake godina na središnjem kvartovskom trgu održava se manifestacija Za Pruđe.

 


Komentari