Otvoreno pismo liječnika Milanu Bandiću: ‘Bili ste član KPJ i Titov zagovornik, a sada ste prodali stav i moral’

FOTO: Facebook / Milan Bandić

Liječnik i predsjednik Vijeća mjesnog odbora Siget prozvao je zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića u otvorenom pismu.

Stanovnici Sigeta već se mjesecima bore protiv betonizacije i devastacije svog kvarta i protiv izgradnje trgovačko-poslovnog kompleksa na lokaciji zelene povrine Froudeova ulica, a organizirali su već i nekoliko prosvjeda, kao i peticije.

Saša Srića, liječnik KBC-a Rebro i predsjednik Vijeća mjesnog odbora Siget, zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću odlučio je poslati otvoreno pismo.

Kako je naglasio u pismu, Srić ga proziva zbog neprincipijelnih i neargumentiranih odluka u posljednjih nekoliko tjedana, prenosi Večernji list.

Otvoreno pismo Saše Sriće upućeno Milanu Bandiću:


Potaknut aktualnim zbivanjima u posljednjih nekoliko tjedana, a koje su eskalirale i dovele do vrhunca usijanja promjenom imena Trga marsala Tita morao sam iz poštovanja prema svojim biračima i svim sugrađankama i sugrađanima, ali i prema svojim prijateljima, stranačkim kolegama i simpatizerima kao novoizabrani Predsjednik Vijeća mjesnog odbora Siget obratiti se gradonačelniku Bandiću.

Gospodine Bandiću, doista mi je nejasno, a ne znam je li i Vama, koliko ste neobičnih, neprincipijelnih i neargumentiranih odluka donijeli i kako se osjećate posljednjih mjeseci,tjedana i dana… Ne opterećuju li vas, ili možda ne zabrinjavaju Vasi postupci s obzirom na Vaš svjetonazor i Vasu političku prošlost koji su totalnoj koliziji s Vašim aktualnim stavovima i izražajem. Radi li se tu o naglo nastalom svjetonazorskom preobraćenju nakon dubokoumnog razmišljanja ili ste procijenili da su osobni interesi,d odvoravanje interesnim skupinama i vlastiti probitak kao i politički opstanak bitniji od obraza i morala kojeg ste toliko spominjali kao značajnu odliku vašeg karaktera.

‘Betonizacija i problem zelenih površina u Sigetu’

Kako je Ivica Račan govorio, sve se može izgubiti, ali obraz nikada, čime se i ja kao socijaldemokrat, liječnik i humanist vodim i uvijek ću se voditi pa Vam se i obraćam otvorenim pismom kako bih Vam pokušao otvoriti oči i probuditi čistu savjest, moral i zdrav razum, nadajući se da je u Vama nešto od toga ostalo. Neću poentirati niti se baviti sumnjivim poslovima i radnjama jer to prepuštam nadležnim pravosudnim institucijama jer mi nije preostalo ništa drugo nego da vjerujem sustavu.

Počeo bih sa Sigetom. S obzirom na to da sam novoizabrani predsjednik Vijeća mjesnog odbora Siget, a svoj sam posao i zadatak shvatio i namjeravam ga raditi odgovorno i savjesni na ponos mojih birača i ostalih sugrađanki i sugrađana koji iskreno i u srcu nose naš i moj Siget. Dobro ste upoznati, a i u više navrata osobni pozivani na razgovore s nama kako bismo iznašli rješenje ,ali i upoznali Vas s problemom i našim zahtjevima, ali nismo naišli na Vašu dobru volju i niste nam se odazvali. Radi se o problemu zelenih površina u Sigetu gdje smo suglasni da se protivimo betonizaciji Sigeta i izgradnji Trgovačko-poslovnog kompleksa na lokaciji zelene površine Froudeova ulica. S obzirom da je aktualna problematika otpočela 2013. u prošlom Sazivu vijeća kada se naš Mjesni odbor usprotivio odluci Brodarskog instituta o gradnji navedenoga nastavili smo s brojnim akcijama kada je ovo ljeto u vrijeme godišnjih odmora daleko od očiju javnosti pokušalo se potiho nastaviti i definitivno odraditi Vašu zamisao o nedopustivoj betonizaciji Sigeta.

Naravno da je cilj bio i ostao da na zelenoj površini osvane Centralni trg s brojnim društvenim sadržajima i parkom koji bi zadržao ekološki, socijalni, sociološki subjekt,a ne bi narušio prometni sklad. Kolege iz Inicijative građana i naš koalicijski partner ‘Zagreb je naš uz podršku mene kao Predsjednika, i SDP, kao i svih koalicijskih partnera i vijećnika, započeli smo brojne konstruktivne i afirmativne akcije od sakupljanja potpisa, mirnih prosvjeda i medijskih istupa te se ovim putem zahvaljujem medijima na praćenju i objektivnom izvještavanju kako bi obranili nas Siget. A konačno smo i na trećoj sjednici Vijeća mjesnog odbora Siget održanoj 30 .kolovoza zaključili i jednoglasno donijeli odluku kojom se protivimo izgradnji Poslovnog kompleksa te smo isto urudžbirali i uputili Vijeću gradske četvrti i Skupštini grada.

‘Niste htjeli čuti glas građana’

Gospodine gradonačelnice na poziv da dođete na mirni prosvjed na zelenu površinu niste se odazvali i htjeli čuti glas građana, a kako Vam on očito nije bitan očito ste ignorirali i poziv na sjednicu Vijeća mjesnog odbora koji predstavljamo građane i kojeg smo Vam uputili podcjenjujući tako naše zahtjeve. Jedina komunikacija je bila Vaša nespretna, vrijeđajuća i podrugljiva usporedba naših akcija s pobunjenicima nazvavši nas balvan revolucijom, a kasnije i kako ste rekli i Vašim prijateljima Romima koji se prema Vašem mišljenju sele iz šatora pod šatore kao i mi iz Savice u Siget i tako i njih uvrijedili rekavši da će se grad i dalje razvijati transparentno. A tu je sve samo ne transparentno. Naglasit ću da mi nismo balvan revolucija ali smo samosvjesna heterogena skupina ljudi sličnih stavova koji branimo interese Sigeta i da ćemo u našim zahtjevima ustrajati i boriti se svim legalnim i pravno dopustivim bitkama uključujući i građanski neposluh na miran i kulturan način.

‘Bili ste zagovornik Tita, a prodali ste stav i moral’

A licemjerno se pozivate na najuspješnijeg, najefikasnijeg gradonačelnika Većeslava Holjevca koji je upravo Zagreb doveo preko Save i osmislio ga kao zeleni dio grada, Vi to pokušavate izbrisati kao što se i povijesnim revizionizmom pokušava, a s Vama na čelu izbrisati povijesna uloga velikog državnika koji je vodio antifašistički pokret kao oblik borbe protiv najvećeg zla u povijesti bez kojeg ne bi bilo Hrvatske u svojim granicama i pod čijom je kapom stradalo mnogo nevinih ljudi. I sve bi to bilo ionako nedopustivo, a s ove distance i još neobičnije da nije riječ o Vama koji ste u vrijeme J.B. Tita kao Titov pionir i član KPJ i veliki zagovornik lika i djela J. Broza započinjali svoju političku karijeru bez kojeg bi kao i bez Socijaldemokratske partije Hrvatske bili u politički zbijenom kutu za kojeg vjerojatno nitko ne bi ni čuo. I sada ste u režiji nadgradonačelnika koji je s tolikom erupcijom mržnje u osvetničkom pohodu a s Vašim blagoslovom kako bi sačuvali većinu u skupštini uspio uzeti Tita i revizionirati antifašizam i rehabilitirati ono sto nikako niste smjeli.

Da bi sačuvali vlastitu poziciju prodali ste stav, moral i zato će i ono dobro sto ste napravili za Zagreb otići u zaborav, a ostat ćete upamćeni po micanju Trga maršala Tita a još k tome vrijeđajući osjećaje mnogih kao i izuzetnog čovjeka, vrsnog liječnika, humanista i altruista Rajka Ostojića na neprimjeren i pomalo paranoidan način. Mi ćemo se i dalje boriti za naš Siget, a uvjeren sam vratiti Trg gdje mu je mjesto jer bez antifašističkog pokreta i Domovinskog rata ne bi bili samostalni i slobodni.

Saša Srića

Predsjednik Vijeća mjesnog odbora Siget

Komentari

loading...