OPREZ ŽENE Seksualni manijak hara Gajnicama?

Ilustracija / Depositphotos

Zabrinuta građanka upozorila je na manijaka koji iskače iz grmlja i pokazuje spolovilo.

Zabrinuta Zagrepčanka objavila je u Facebook grupi Gajnice jučer danas sutra, kako se gradom kreće nepoznati muškarac koji iskače iz grmlja pred mlade djevojke te dira svoje spolovilo. Kako je opisala, radi se o mlađem muškarcu, malo duže kose a na leđima je imao ruksak.

Pozvala je građane na oprez te zamolila da se organiziraju kako bi pazili na svoj kvart posebno na mjestima oko parkova te u pothodnicima. Njezinu Facebook objavu prenosimo u cjelosti:

‘U 00.30 kod bivše policijske kuće,totalni kaos,šipražje,smrad…izletava “frajer” do svojih 30 godina iz grmlja,dakle dočekuša, pred dvije djevojke i doslovce da se tako izrazim “drka” i stenje…malo poduže kose..i zapažen ruksak na leđima…

Sada ovako…nekima je možda smješno…ali djevojke su bile van sebe, zvati policiju nije imalo smisla jer kad smo stigli njega više nije bilo, iako policija upoznata sa ponekim slučajevima takvoga tipa, patrola nema…

Dakle,patrolu nadalje organiziraju roditelji…ovo je molba roditeljima za poneko patroliranje oko parkova, po podhodnicima, ako ne može policija pošto su zauzeti mnogim nebitnim stvarima, možemo mi, a isto tako ovo je opomena jebenim bolesnicima, oprostite na izrazu… jer ako se nađeš u rukama roditelja…hm….HVALA NA RAZUMJEVANJU mom prostačkom jeziku koji je sada ionako nebitan u cijeloj priči!!!’

Screenshot: Facebook / Gajnice jučer danas sutra
Screenshot: Facebook / Gajnice jučer danas sutra

Građani su podjelili svoja slična iskustva s manijacima koji iskaču iz mraka. Meta su uglavnom žene. Zagrepčani su postavili pitanje tko ih štiti s obzirom da policijska patrola prolazi samo autom te je upitno mogu li uočiti ovakve manijake iz istog.

Screenshot: Facebook / Gajnice jučer danas sutra
Screenshot: Facebook / Gajnice jučer danas sutra

Jedno od iskustva građana postavilo je pitanje kako se zaštiti ako bi došlo do ovakvog oblika nasilja. Nažalost, prema tvrdnjama Zagrepčanke, zaštita žrtve od manijaka dovela bi do privođenja. Ipak, radi se samo o prijavi, dok o krivnji odlučuje nadležni sud. U Kaznenom zakonu postoji odredba koja govori o nužnoj obrani no mnogima nije jasno definirano što ona podrazumjeva.

Screenshot: Facebook / Gajnice jučer danas sutra
Screenshot: Facebook / Gajnice jučer danas sutra

Tko nas štiti ?

Manijaci koji iskaču iz mračnih prostora prvenstveno preplaše svoje žrtve, no pitanje je koliko je potrebno za korak dalje. Građani su često zabrinuti jer, kako kažu, patrole gradom nisu zadovoljavajuće. U slučaju napada, uvijek je najbolja opcija bijeg i pozvati policiju.

Ono što pokreće najviše rasprava je pitanje samoobrane.

Prema Kaznenom zakonu, NN 61/15, člankom 21. propisano je kako je nužna obrana dozvoljena ukoliko se ne prekorače granice nužne obrane.

[box type=”warning” align=”” class=”” width=””]KAZNENI ZAKON ‘Narodne novine’, broj 125/11, 144/12, 56/15 i 61/15

Nužna obrana

Članak 21.

(1) Isključena je protupravnost djela počinjenog u nužnoj obrani.

(2) Nužna je ona obrana koja je prijeko potrebna da se od sebe ili drugoga odbije istodobni ili izravno predstojeći protupravni napad.

(3) Počinitelj koji prekorači granice nužne obrane može se blaže kazniti.

(4) Nije kriv tko prekorači granice nužne obrane zbog ispričive jake prepasti prouzročene napadom. [/box]

Također postoji zakonska odredba Kaznenog zakona Krajnje nužde:

Članak 22.

(1) Isključena je protupravnost djela počinjenog radi toga da se od sebe ili drugoga otkloni istodobna opasnost koja se na drugi način nije mogla otkloniti ako je učinjeno zlo manje od onoga koje je prijetilo.

(2) Nije kriv tko počini protupravnu radnju da bi od sebe ili drugoga otklonio istodobnu neskrivljenu opasnost koja se na drugi način nije mogla otkloniti ako zlo koje je počinjeno nije bilo nerazmjerno teže od zla koje je prijetilo i ako nije bio dužan izložiti se opasnosti. Ako je takva osoba bila dužna izložiti se opasnosti, može se blaže kazniti.

(3) Ako je počinitelj bio u otklonjivoj zabludi o okolnostima iz stavka 2. ovoga članka koje isključuju krivnju, kaznit će se prema pravilima o nehaju kad zakon za počinjeno djelo propisuje kažnjavanje za nehaj.

Pitanje samoobrane, vrlo je delikatno te je teško ustvrditi konkretne korake koje možete poduzeti. Najbolji način je izbjegavati konflikte te odmah nazvati policiju. U slučaju manijaka koji se pojavljuju u parkovima i pothodnicima, najbolje je zatražiti češće patrole policije na tim područjima.


Komentari