Odvajanje biotpada: Prerada Zagreb košta čak sedam puta više nego Prelog

Foto: Facebook/ Renato Petek

Odvajali ili ne, računi su uvijek jednaki.Neke zagrebačke četvrti mjesec dana imaju kante za biootpad, ali su one uglavnom prazne, piše 24sata. Čini se kako Čistoća iz tog razloga priprema novi cjenik.

Na Kajzerici, koja ima oko 7000 pretežno mladih stanovnika, nove kante za biootpad stigle su prije mjesec dana, 17. lipnja. Nove kante uglavnom su netaknute ili su u njima plastične vrećice s ostalim otpadom. Tu i tamo je ono što bi trebalo biti, a i to je samo pokoja kora banane.

“Ljudi nemaju motiva za odvajanje. Pogotovo u zgradama, gdje odvoz plaćaju po volumenu kante. Isto je onome tko odvaja i onome tko sve baca u istu kantu”, kaže aktivist Tomislav Tomašević. I na dežurnom telefonu Zagrebačkog holdinga potvrdili su da su računi svima isti, piše 24sata.

Novi cijenik prepoznavat će različite vrste otpada

“Plaćat će se fiksni dio, za obaveznu minimalnu javnu uslugu, i varijabilni, prema volumenu spremnika za miješani komunalni otpad i broju odvoza. Tko bude imao više miješanog otpada, plaćat će više”, rekli su iz Čistoće. Već se spominjalo da će odvoz poskupjeti do sto posto.

Zagrepčanima u stambenim zgradama 17. lipnja su poštari počeli nositi Čistoćine pakete vrećica. Dobili su 13 žutih vrećica za plastiku od 60 litara i 26 vrećica od 30 litara za biootpad. To im je besplatno do kraja godine.

Kante za biootpad do 2. srpnja dobilo je 70.000 stanova u Zagrebu. Oni su dobili oko 7700 kanti, u prosjeku devet stanova dijeli jednu kantu.

U Čistoći kažu da su od 15. lipnja do 1. srpnja iz kućanstava odvezli 408.470 kilograma biootpada, što je 4,4 posto otpada koji je otišao na odlagalište. Dok Zagreb ne izgradi vlastitu kompostanu, a neće prije 2021., biootpad voze privatnoj tvrtki u Križevce. To se plaća 1470 kuna po toni.

Cijene u Prelogu su niže

Prelog tu uslugu drugim gradovima i općinama naplaćuje 210 kuna po toni, piše 24sata.

Dio biorazgradivog otpada Zagreb predaje Zrinjevcu na kompostiranje. Hrvatska mora od 2020. odvajati polovicu biorazgradivog otpada (kuhinjski i vrtni te papir), plastike i stakla, metala i tekstila, a odvaja oko 25 posto.

U Prelogu odvajaju 60 posto. Grad ima kompostanu, sortirnicu za otpad i prodavaonicu namještaja koji je bio glomazni otpad pa je obnovljen. Računi su Preložanima isprva smanjeni, no potom su ipak porasli. Što se više otpada obrađuje, troškovi rastu, kažu u tamošnjem Pre-komu.


Komentari