Odlična inicijativa! Nakon Savskog Gaja, učionice na otvorenom dobivaju još dvije osnovne škole

FOTO: Osnovna škola Savski Gaj

Projekt “Za ljepši kvart”.

Učenici Osnovne škole Savski Gaj od sada će prirodu i društvo, hrvatski jezik, matematiku i povijest, ali i sve ostale predmete moći slušati u učionici u prirodi. Zahvaljujući vrijednoj donaciji u sklopu projekta “Za ljepši kvart” dobili su drvenu ploču i klupe koje su postavljene ispod trešnje u dvorištu škole.

Matija Bajić, ravnatelj Osnovne škole Savski Gaj, kazao je da već imaju jednu vanjsku učionicu, ovo je druga, a planiraju, kaže, još jednu ili dvije. Ravnatelj smatra da je ova inicijativa odlična jer su učenici na zraku i u prirodi, pa sve ide bolje.

Istraživanja su pokazala kako je za uspješne rezultate potrebno 70 posto nastave provoditi u učionici, a 30 posto raspodijeliti u laboratorije i učionice na otvorenom. Međutim, Hrvatska stvarnost nije takva.

Prvim predavanjem u novootvorenoj učionici na otvorenom ambasador projekta Toni Milun probio je led i pokazao kako to izgleda kada se matematika usvaja u okruženju prirode. Prisjećajući se i svojih iskustva u školskim klupama naš najpoznatiji profesor napomenuo je da kroz učenje na otvorenom postoji veća mogućnost povezivanja nastavnog gradiva sa svakodnevnim životom, čime potičemo dječju kreativnost, sposobnost rješavanja problema i komunikacijske vještine.

“Sjećam se da smo mi u školi imali samo jedan jedini sat na otvorenom i to baš iz matematike. Sama činjenica što smo promijenili okruženje puno mi je značila. Iz današnje perspektive profesora mogu reći da ovakva vrsta nastave potiče i profesore i učenike da budu kreativniji i da pronađu nove načine kako prenijeti i usvojiti znanje. Ne smijemo zaboraviti ni boravak na svježem zraku, ali i svijest o važnosti očuvanja okoliša koja se ovakvom vrstom nastave može još bolje razviti i očuvati do odrasle dobi”, zaključio je Milun.

Učenje na otvorenom ima jako puno prednosti, od boljih komunikacijskih vještina učenika koji uče timskom radu, imaju više samopouzdanja, motiviraniji su za rad i bolje rješavaju zadatke. Također, ovime se prevenira pretilost i smanjuje se pojava kratkovidnosti.

Rezultati učionica na otvorenom vidjet će se kroz neko vrijeme. Održavanje nastave vani ovisi o odluci profesora ako ju žele držati u prirodi, budući da im daje veliku dozu samostalnosti i svoje satove uređuju na kreativan način, a na njemu je, ističe ravnatelj Bajić, da im te uvjete osigura.

FOTO: Osnovna škola Savski Gaj
FOTO: Osnovna škola Savski Gaj

Učionice na otvorenom i u Travnom i Stenjevcu

Ovakve će učionice dobiti još dvije škole u Zagrebu – Osnovna škola Gustav Krklec u Travnom i Osnovna škola Stenjevec, piše portal Zagrebancija. Na na razini zemlje, u sklopu projekta McDonald’sa, bit će ih postavljeno ukupno 13 u 11 hrvatskih gradova.

Pavel Pavliček, direktor McDonald’sa Hrvatska, kazao je da u svakom gradu u kojem posluju žele imati po jednu učionicu na otvorenom. Ovim društveno odgovornim projektom žele, kaže, najmlađim stanovnicima gradova omogućiti učenje u zanimljivom, poticajnom i zdravom okruženju.

Nakon što je u suradnji s predstavnicima lokalnih vlasti pronađeno nekoliko potencijalnih lokacija za izgradnju učionica na otvorenom, o konačnoj lokaciji odlučivali su sami građani i to glasanjem putem društvenih mreža. Projekt “Za ljepši kvart” na ovaj je način doživio svoje četvrto izdanje.


Komentari