NIJE UVIJEK NI ČISTOĆA KRIVA: Kontejneri za recikliranje postoje, no mnogi ne znaju što u koji trebaju bacati

Facebook/ Za KAJ? Za KAJzericu

Osim što se otpad odvozi rjeđe, mnogi stanovnici još uvijek ne odvajaju papir, staklo i plastiku.

Ljetos nas je zadesilo smanjenje broja odvoza smeća što je dovelo do pretrpanih kontejnera i smeća po livadama i ispred zgrada. No nije sva krivnja ni na Čistoći, mnogima se ne da napraviti još nekoliko koraka do spremnika za odvojeno prikupljanje otpada.

Osim toga, brojni stanovnici uopće ne znaju koji kontejner je za što pa se recikliranjem i ne bave. Ovom problemu su se posebno posvetili na Kajzerici, a na Facebook stranici “Za KAJ? Za KAJzericu”, objavljena je i fotografiju s opisom u kojem piše što se u koji kontejner smije bacati.

Facebook/ Za KAJ? Za KAJzericu
Facebook/ Za KAJ? Za KAJzericu

Ukoliko se u kontejneru za odvojeni otpad nađe nešto što ne pripada toj vrsti on neće ići na reciklažu već će ga odvesti na regularan način. To znači da recikliranog papira neće biti, ako se u njemu nađe i, primjerice, plastična boca.

“Pozivamo stanovnike Kajzerice da u papir odlažu isključivo papir, u plastiku samo plastiku (bez boca za ulje ili tetrapaka), a u taj kontejner ide i stiropor. U staklo samo staklo bez plastičnih i metalnih poklopaca”, napisali su administratori stranice.

Osim spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, na Kajzerici postoji i reciklažno dvorište koje je zaista svima blizu, samo treba protegnuti noge, pa se mole stanovnici da krupni otpad ne odlažu ispred zgrada.

“Ukoliko ima starijih stanovnika rado ćemo pomoći odnijeti nešto do reciklažnog dvorišta u Dolinarovoj ulici”, napisali su s ciljem da njihov kvart zaista postane zelen i osvješten.

Pa koji je kontejner za što?

Plavi kontejneri služe za prikupljanje papira i kartona.

U njih se treba odlagati novine, časopise, prospekte, kataloge, bilježnice, knjige, telefonske imenike i slikovnice. To je mjesto i za pisaći i kompjuterski papir, pisma, uredske tiskovine, papirnate vrećice, mape, karton, kartonske kutije (bez ljepljive trake, plastike,stiropora i dr.), kartonske fascikle, valovitu ljepenku te višeslojnu ambalažu (primjerice ambalažu za mlijeko i napitke).

U plave kontejnere ne smijete odlagati indigo papir, ugljeni papir, fotografije i foto papir,  zauljeni i prljavi papir, gumirane etikete, te pelene.

Zeleni kontejneri služi za odlaganje staklenih boca i staklenki. U njega se ne smije odlagati prozorsko staklo, automobilsko staklo, kristalno i optičko staklo, armirano staklo, laboratorijsko staklo, staklena vuna. To nije mjesto ni za žarulje kao ni fluorescentne svjetiljke te porculanske i keramičke predmete.

Ravno prozorsko staklo i fluorescentne svjetiljke odlaže se isključivo u reciklažna dvorišta, dok ostale vrste staklenog otpada treba odvojeno skupljati samo, ako je organizirano recikliranje.

Žuti kontejneri služe za odlaganje plastične ambalaže. U njih treba odlagati polietilenske vrećice, folije, filmove, mjehurastu ambalažu koja na sebi može imati oznake: PE-HD, PE-LD, PP i sl. Također možete odlagati i boce od jestivog ulja, destilirane vode, sredstava za čišćenje i pranje, kozmetike, lijekova (osim citostatika), prehrambenih prizvoda koji na sebi mogu imati oznake: PE- HD, PE-LD, PP i sl.

To je mjesto i za čaše i posude od jogurta, sira koje na sebi mogu imati na sebi oznake: PS, PP. Pjenastu ambalažu od koje su izrađeni podlošci za prehrambene proizvode, zaštitnu ambalažu za razne prehrambene proizvode od stiropora koja na sebi može imati oznaku EPS i sl.;

Ostale proizvode od plastike, boce za osvježavajuće napitke, čepove, plastične tanjure, pribor za jelo također možete odlagati ovdje, a oni na sebi mogu imati oznake: PE-HD, PP, PVC, PS, PET. 

Sivi kontejneri služe za metalni otpad. Iako su limente metalne one se odlažu u žuti spremnik s plastikom. U ovaj kontejner ne smije se odlagati ni limenke s ostacima od boja, lakova i ulja, kao ni one s ostacima od kemikalija.

Zabranjeno je ovdje odlagati i boce i limenke od zapaljivih i eksplozivnih tekućina, boce i limenke pod tlakom (npr. propan/butan boce) te nemetalnu ambalažu.

Smeđi spremnici služe za biootpad. Radi se o kuhinjskom otpadu (ostaci od pripreme hrane) i vrtnom ili zelenom otpadu.

U smeđim spremnicima, postavljenim uz stambeni objekt skupljač dolazi po biootpad i odvozi ga u kompostanu.  Odvojeno skupljeni biootpad građani donose u reciklažno dvorište (manje količine) ili u kompostanu.

Odvojeno prikupljanje otpada moguće je i ako se organizira prigodno prikupljanje biootpada (božićna drvca, otpalo jesensko lišće, proljetna i zimska rezidba).

U kućanstvima biootpad treba odlagati u posude od oko 10 l, s poklopcem, te prazniti ih barem jednom u 3 dana.


Komentari