‘Ne dirajte nam livadu!’: Građani zagrebačkog kvarta nemaju pravo na uvid u vlastiti projekt

Screenshot

Građani zagrebačke Kajzerice već godinama od Grada Zagreba traže angažman u uređenju parka u centru naselja. Park sa sadržajima za velike i male, klupama i stolovima, spravama za rekreaciju, dio za kućne ljubimce, kvartu bi donio mjesto okupljanja i druženja.

Svoju je podršku kroz potpisivanje peticije izrazilo više od 1000 građana. Čini se da je peticija urodila plodom, ali ne onako kako su građani očekivali.

Na livadi omeđenoj Bencekovićevom i ulicama 3. i 4. Južna obala prije nekoliko dana pojavili su se bageri i počeli raskopavati livadu. Ograđuje se najveća čestica u kvartu, a pritom nitko ne zna zašto.

Ono što su stanovnici Kajzerice u početku predložili jest  da se, u sklopu većeg parka na toj livadi, manji dio površine ogradi u park za pse. Nakon što su bageri napravili velike rupe po sredini livade, pretpostavili su da se radi o parku za pse, na površini znatno većoj od predložene.

Screenshot / ZaKAJ? Za KAJzericu
Screenshot / ZaKAJ? Za KAJzericu

Građani su nezadovoljni jer se projekt koji su oni predložili i zatražili, izvodi prema nekom drugom planu. Kako bi se priča razjasnila, Mjesni odbor Kajzerica poslao je upit Gradskoj četvrti Novi Zagreb-zapad koji prenosimo u cijelosti:

“Poštovani,

u petak su počeli radovi na uređenju parka za pse na centralnoj livadi. Budući da je iz početka radova vidljivo da se isti neće izvoditi na čestici na kojoj je predloženo da budu, niti u veličini u kojoj je traženo da bude, (već znatno, znatno većoj) molili bi da nam pošaljete projekt istog na uvid. Već smo nekoliko puta tražili uvid u projekte koji se planiraju u našem naselju ali nam je isti odbijen uz obrazloženje da na njega nemamo pravo. Svojevremeno je gđa. Šaranja došla na licu mjesta vidjeti projekt ali je na sjednici Vijeća prenijela da ga nije uspjela dobiti.

Iz komunikacije sa nekim djelatnicima gradskih službi, predstavnicima u skupštini i sl. dobili smo informaciju da bi trebali imati pravo na uvid u dokumentaciju. Također djelatnost Gradskih četvrti bi trebala biti transparentna, te bi svi podaci trebali biti javno dostupni, kako je propisano i pravilnikom, pa tim više ne razumijemo zašto nam se brani uvid u dokumentaciju. Također iz komunikacije sa nekim Mjesnim odborima drugih Gradskih četvrti vidimo da u drugim četvrtima ovakvo postupanje nije slučaj.

Kako trenutna situacija na terenu upućuje park za pse se gradi na velikoj površini uz ograđeni dio centralne livade. Ograđivanje velikog dijela uz već postojeći ograđeni veliki dio površine za koju se godinama traži da se uredi u park nema nikakvog smisla i uvelike će nagrditi površinu. Da ne spominjem da uređenje većeg dijela površine u park za pse nema smisla budući je manji dio uređen za korištenje ljudi. Nemamo saznanja niti da li će uređenje date površine uključivati i visoko raslinje koje već godinama tražimo na lokaciji ili ne. Smatramo da nema smisla raditi projekt na način da on smanji mogućnost korištenja velikog dijela površine planiranoga budućeg parka svim građanima te nagrdi izgled naselja umjesto da se rade projekti koji će doprinijeti kvaliteti života i izgledu samog kvarta.

Ideja je bila izrada manjeg parka za pse koji ne bi oduzeo veliki dio parka ali bi dao mogućnost građanima koji inače na ovoj lokaciji šeću pse da to naprave u kontroliranim uvjetima bez uništavanja cijele površine livade psećim izmetom, kako drugi korisnici livade ne bi morali gaziti po istom. Navedeno je bilo istaknuto i u zahtjevu za uređenje uz točku da se na preostalu površinu stavi znak zabranjeno za pse (2. sjednica VMO Kajzerica), baš kako bi se osiguralo da nema izmeta po cijelom prostoru. Nažalost trenutno stanje na terenu ne ukazuje da se prepoznala potreba za istim (kako nismo dobili uvid u projekt ne možemo ništa sa sigurnošću zaključiti). Kako nemamo mogućnost sudjelovanja u projektiranju, niti uvida u projekt nismo ni u mogućnosti ukazati na želje i potrebe građana koje se eventualno kose za zamišljenim, što bi trebalo biti jedan od smisla postojanja Mjesnih odbora. Zbog potpunog isključivanja MO iz sudjelovanja, se i događaju ovakve situacije te smatramo da bi se ovakva praksa trebala promijeniti kako bi građanima koji su nas izabrali mogli pružiti smislene projekte.

Lijep pozdrav!”

Uvid u projekt, koji bi trebao biti javno dostupan, nije im omogućen. Stoga elementi koji su doveli do promjene izvođenja projekta, ostaju nepoznanica. 

 

Komentari