Na današnji dan Zagreb je postao centar svijeta: Sjećate li se Univerzijade?

Facebook

XIV. Ljetna univerzijada održana je u Zagrebu od 8. srpnja do 19. srpnja 1987. godine. Najveća sportska manifestacija održana ikad u Zagrebu inicirala je izgradnju sportske i cjelokupne gradske infrastrukture te pokrenula grad na svim razinama.

Nastupili su sportaši iz 122 država svijeta, bilo je prijavljeno 6423 sudionika. Pamtimo je po simpatičnom logotipu i maskoti Zagiju Nedjeljka Dragića i po sportskim objektima koji su tada sagrađeni. Otvorenje Univerzijade umjetnički je oblikovao hrvatski etnolog i etnokoreograf Ivan Ivančan.

Službeno geslo Univerzijade bilo je: „Svijet mladih za svijet mira“. Glavni tajnik Univerzijade je bio proslavljeni hrvatski trener Mirko Novosel. Zahvaljujući Univerzijadi izgradio se novi autobusni kolodvor, obnovljen je željeznički kolodvor, uređeno je niz pročelja i ulica u centru (posebno glavni trg i Tkalčićeva) i obnovljeni su studentski domovi Stjepan Radić i Cvjetno naselje.

Najuspješniji sportaši su bili iz SSSR-a koji su osvojili čak 78 medalja, iza njih su bili SAD te Rumunjska. Na svečanom otvorenju Dražen Petrović je bio zadnji nosilac baklje s kojom je zapalio veliki plamenik na stadionu u Maksimiru. Obnovljen je kompleks bazena Mladost i Šalata, uređen je Jarun, te je svečano otvoren Muzej Mimara.

 


Komentari