Možete li pogoditi: U kojem kvartu je nastala ova fotografija?

Osamdesete u Zagrebu

Da je Zagreb nekoć uistinu bio drugačiji grad, od ovoga kojega danas poznajemo možda ponajbolje potvrđuju fotografija.

Sloga, zajedništvo i rad koji je doprinosio boljoj budućnosti zorno prikazuje i fotografija uhvaćena u Zapruđu, a koju je u Facebook grupi Osamdesete u Zagrebu objavio Salko, koji je po svemu sudeći sjetan za tim vremenima kada je Zagreb, ali i Zapruđe pisalo neku drugačiju svakodnevicu.

Inače, Zapruđe je izgrađeno poslije Drugog svjetskog rata kao dio Novog Zagreba, a stambeni dio gradio se od 1963. do 1968 godine gotovo simetričnim modelom. Građen je ovaj kvart kao plansko naselje koje bi osim funkcije stanovanja zadovoljavalo i niz drugih potreba stanovništva. Najveći dio naselja građen je montažnim načinom građe, a neke od zgrada građene su aluminijskim oplatom pa ih se zato naziva kultnim limenkama.

Nakon okončanja gradnje limenki u naselju su sagrađeni neboderi. Ondje danas živi oko 80.000 stanovnika, a posjeduje sve što je potrebno za spokojan život od ambulante, do niza dućana i banke, pa sve do pošte i knjižnice. Kvart je, dodajmo na koncu, ime dobio po tome što se smjestio iza savskih sprudova.

 


Komentari