Kreće projekt ‘Muzej susjedstva Trešnjevka’: Najveći zagrebački kvart poziva stanovnike da se uključe

U društvenom i umjetničkom prostoru Baza, danas 10. listopada započelo je prikupljanje priloga za virtualni fundus budućeg Muzeja susjedstva Trešnjevka. Građane se poziva da donesu fotografiju ili predmet koji bilježi trenutak iz povijesti kvarta. Ideja muzeja je dati vrijednost pričama iz zajednice koje nisu dio službene povijesti.

Projekt  “Muzej susjedstva Trešnjevka – izgradnja odozdo” pokrenule su udruge BLOK, Centar za mirovne studije, SF:ius, K – zona te Tehnički muzej Nikola Tesla. Budući muzej gradit će se kroz terenski rad sa zajednicom – istraživanje Trešnjevke i prikupljanje građe za virtualni fundus koji će se javnosti prezentirati na jesen 2020. 

Trešnjevka je stasala kao radnički kvart uz rastuću industriju Zagreba između dva svjetska rata. Teški životni uvjeti potaknuli su Trešnjevčane da se u rješavanju socijalnih potreba okrenu jedni drugima. Iako je danas najveći zagrebački kvart, taj snažni osjećaj zajednice prisutan je i dalje. 

Bogata kvartovska povijest najvećim je dijelom sačuvana u privatnim foto albumima, pričama i sjećanjima Trešnjevčana. Projektom se želi tu povijest učiniti dostupnom svima te tako odati počast Trešnjevki, njezinim ljudima, mjestima, pričama i bogatoj radničkoj prošlosti.

Predmeti i fotografije će se prikupljati u Bazi, na adresi Adžijina 11, od 10. do 16. listopada, radnim danom između 10:00  i 13:00 te vikendom između 17:00 i 20:00 sati

Organizatori napominju kako priloge neće preuzimati, nego samo profesionalno snimiti za potrebe virtualnog fundusa.

Projekt “Muzej susjedstva Trešnjevka – izgradnja odozdo” provodi BLOK u partnerstvu s udrugama Centar za mirovne studije, SF:ius i K-zona te Tehničkim muzejem Nikola Tesla. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, u okviru operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. Ukupna vrijednost projekta: 790.911,69 HRK (EU sufinanciranje: 672.274,94 HRK).


Komentari