(KOLUMNA) Kako su Gajnice postale ‘Gejnice’

Neuobičajena priča iz zagrebačkog kvarta.

Odrastajući u famoznim Gajnicama imao sam priliku naslušati se svakojakih kvartovskih priča, a nijedna od njih nije tek puka legenda već fakat prava proživljena te životno uvjerljiva istina.

Zadnjih dana prisjećam se dragog mi poznanika D.T. koji je ljetnih dana, baš poput ovih, znao s mojim starim na klupici iza parkinga dućana pričati dugo u noć, a kao mali (nije da sam sad nešto veći), pozorno bih slušao kako izmjenjuju iskustva mladosti i na temu odrastanja u životu. Cajgeri su označavali kasne/rane cajte, a D.T. je bio u elementu laprdanja.

Kako su Gajnice postale ‘Gejnice’

Cjelokupna prepričavanja bila bi kroz točno odmjerenu koreografiju uvlačenja dima cigarete kako bi kroz cijelu priču uspio dodatno naglasiti ili dati monodrami još bolji dojam. Naime, dotični fakin D.T. je inačei z Stenjevca i imao je frenda iz Gajnica kojem je uvijek bio na raspolaganju.

Bili su kasni sati, negdje oko dva ujutro, i zove maher iz Stenjevca fakina D.T. da hitno dođe do Gajnica, da se nekaj desilo. Bez ijednog pitanja D.T. ustaje iz udobnog kreveta i štura prema Gajnicama, budući da bi čekanje noćne linije bilo kao paliti cigaretu ispod vode. Sad povlači čak dva dima po sredini pljuge.

“Hitna intervencija” stiže u Gajnice pred zgradu i penje se sa teškim uzdisajima do četvrtog kata. Još se točno sjećam kako je kleo proklete stepenice i kak zgrada nema lifta. Kuca, zvoni na vrata dok se drži za desni štok.

Stenjevčanin otvara vrata, D.T. uletava tranu u stan sav nabrijan na akciju, međutim, frend ga posjeda na fotelju i krene razgovarati s njim sasvim smireno. Čak je D.T. prokomentirao da je bio nekako “presmiren”. Kakvi su točno detalji samog razgovora nije htio podijeliti iz nekog mi nepoznatog razloga, no prešao je na dio radnje kad mu se frend upucava i dira ga senzualno po ramenu, na što, naravno, D.T. kao istinski te isključivi ljubitelj rumene kadulje reagira, blago rečeno, burno.

Povlači zadnji dim pljuge dok stišće oči te kroz udisaj kaže: “I to ti je frende priča kako su Gajnice postale Gejnice.”

Dakle, poanta priče je kako je potrebno isključiti mobilni uređaj ili barem ton kako ne bi i vi premenovali neki određeni kvart.

*Stavovi izneseni u autorskim kolumnama i komentarima ne odražavaju stavove redakcije portala Zagreb.info, već su to osobni stavovi autora pojedine kolumne i komentara.


Komentari