‘KUPANJE GRADA’ ZA STO MILIJUNA KUNA: Javne površine peru se i pitkom vodom, a djeci je voda ‘zabranjena’

Facebook

Slavine na dječjim igralištima zatvorene, a ceste se svakodnevno peru pitkom vodom.

Čak tri i pol godine trebalo bi četveročlanoj zagrebačkoj obitelji da potroši količinu vode koju Čistoća utroši na jedno dnevno pranje gradskih ulica. Svakodnevno se za “kupanje” grada utroši 900 kubičnih metara vode!

Dvanaest milijuna četvornih metara zagrebačkih ulica, nogostupa, prilaza, trgova pere se isključivo tehnološkom vodom, naglasio je Branimir Valašek, voditelj podružnice Čistoće Zagrebačkog holdinga u 2011.godini. No, bivši čelnik čistoće ujedno je bez imalo rezerve – priznao: ”Javne zagrebačke površine peremo i pitkom vodom!” Koliko? Ne otkriva. Podatak je to koji se skriva kao zmija noge.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Dnevno takvo uljepšavanje Zagreba stoji i do 10 tisuća kuna. [/box]

Čistoća još uvijek koristi vodu iz zagrebačkih vodocrpilišta, prozivao ih je tadašnji tajnik Zelene liste ističući kako mu smeta što se pitka voda štedi uklanjanjem javnih slavina iz grada. Građani nemaju tako mogućnost na usijanom asfaltu popiti decilitar-dva vode, a cisterne od deset tisuća litara istu tu vodu prolijevaju po ulicama – ogorčeno je kazivao ekolog Darko Stošić za Večernji.hr.

Zanimljivo je naglasiti kako će iz gradskog proračuna ove godine upravo na čišćenje i pranje javnih površina otići pozamašna svota novca. Godišnje se za “kupanje” grada izdvoji 84.100.851 kuna.

čistoća2

Djecu od pitke vode dijeli teška drvena ploča

Danas građanima pitka voda još uvijek nije dostupna na javnim površinama. Najbolji primjer toga nalazi se u Novom Zagrebu. Naime, u naselju Travno postoji slavina za besplatnu pitku vodu, ali je godinama izvan funkcije. Na to su upozorili i članovi inicijative 1postozagrad.

Sonja Batinić
Sonja Batinić

Iz 1postozagrad kažu kako su primili odgovor Gradske četvrti Novi Zagreb-istok vezano za njihovu inicijativu da se ova slavina stavi u funkciju. Vijeće je njihovu inicijativu proslijedilo nadležnim tijelima. Primili su obavijest da je na teren izišao i komunalni redar (koji je pritom imao problem naći česmu jer je ista pretvorena u drveni stol, no na kraju je česma detektirana i stanje notirano).

Pokretanjem ovakvih incijativa poboljšava se javni prostor, a time i život stanovnika Zagreba.

Komentari