Istina ili mit? Ovo su predrasude koje se najčešće vežu uz neke zagrebačke kvartove

Središće (foto: Wikimedia Commons)

Istina ili predrasude?

Svaki zagrebački kvart ima svoju priču. Za veliki broj njih vežu se predrasude koje je teško razbiti. Pa tako Dubrava slovi za opasan kvart prepun mafijaša, a Pantovčak i Šestine vežu se uz bogate snobove.

Popisali smo kvartove koji se ističu s predrasudama već duboko usađenim u zagrebačku tradiciju:

Dubravu izbjegavamo jer je opasan kvart dok se Trešnjevka veže za socijalizam i nižu srednju klasu. Na Pantovčaku i u Šestinama žive umišljeni bogati snobovi, a u Novom Zagrebu klošari te taj dio grada nema dušu.

Sesvete su poznate po “seljacima s pajcekima”, a Centar po umjetnicima i gospođama s mačkama. Na Črnomercu i u Maksimiru živi viša srednja klasa, dok u Voltinom i Borongaju nitko ne želi živjeti – “umjetni kvartovi”.

Razbijamo predrasude

Jedan zagrebački forumaš razbija predrasude te navedene kvartove opisuje potpuno drugačije. Prema njemu, Dubrava je kvart sa vrlo aktivnim kazalištem za djecu, kvart u kojem je jedina osnovna škola koja ima svoj bazen, igraonice i kreativne radionice.

Trešnjevku vidi kao gradsku četvrt s romantičnim malim kućicama koje na žalost uzmiču pred kaotičnim novogradnjama, a Novi Zagreb ima gradski šarm.

S druge strane, Pantovčak i Šestine su zeleni kvartovi, za one koji vole prirodu, a žele biti blizu centra grada. Sesvete su perspektivan kvart za mlade ljude, a infrastruktura je bolje riješena od većine zagrebačkih naselja.

Centar je definitivno kulturno i umjetničko središte grada, dok su Maksimir i Črnomerec tipični gradski kvartovi prepuni zagrebačkog duha. I Borongaj i Voltino imaju svoju perspektivu, tvrdi, pršte optimizmom, a jedini problem su nekvalitetni objekti.

Što vi kažete? Ima li u predrasudama i istine?


Komentari