Ima preko 500.000 knjiga: Vlasnik knjižare Trešnja želi osnovati prvi muzej starih knjiga

HRT

Antikvarijati, kojih je nekad u Hrvatskoj bilo na stotine, polako izumiru. Sada ih je svega 40. Jedan od njih, ako ne i najpoznatiji, nalazi se na Trešnjevci.

Svi Zagrepčani dobro znaju za to mjesto. Smješten je u Tratinskoj i simboličnog imena Trešnja mami poglede. Njegov vlasnik ing. Zoran Ante Jurić već 20 godina otkupljuje i prodaje knjige. Više od trideset tisuća naslagano je u dvadeset četvornih metara prodavaonice, a što po garažama, tavanima i stanovima ima ih preko 500 tisuća.

“Ja imajući iskustva s knjigama radio sam pet metara duboke polica. Jako se dobro snalaze. Kad radite sa starim knjigama, ja svaku prelistam… svaku ulijepim. Ljudski mozak pamti do 60 tisuća naslova. Ako mi nije prošla kroz ruke odmah kažem nemam, rekao je Jurić za HRT.

Ovaj je antikvarijat, knjigoljupcima poput zlatnog rudnika. Kopanje, preslagivanje, listanje, nasumično izvlačenje, sve je dopušteno, čak i poželjno. Gužva je samo privid, gospodin Jurić točno zna gdje je određenu knjigu spremio.

Prvu je knjigu kupio, kaže, od džeparca s 13 godina. Skuplja ih 60 godina. Njegova je životna misija spašavati papirnate knjige.

“Prije kada su spaljivali knjige radili su selekciju. Za 50 godina knjige će završiti samo u muzejima. Donosite ih da ih negdje uskladištimo”, govori Jurić.

Nedavno je mjerodavnima ponudio svoj projekt spašavanja knjiga. Krenemo li u akciju danas, buduće će nam generacije, uvjeren je, biti itekako zahvalne.

U takvom bi muzeju mogli skupiti knjige na 480 svjetskih jezika – bio bi to internacionalni muzej knjiga.

“Naučili bi spašavati knjigu, selekciju o knjigama, komunicirati s 217 ministarstava svijeta. Mi bi sva ministarstva zamolili. To je vezano za razvoj turizma”, zaključuje vlasnik antikvarijata.

U antikvarijatima se nalaze i iznimno vrijedni, kolekcionarski primjerci, katkad jedinstveni u svijetu. Imamo Muzej ilizija, Muzej prekinutih veza, Muzej torture i slično. Zašto ne bismo imali i muzej starih knjiga, piše HRT.


Komentari