Horor u dvorištu! Naježit ćete se! Zagrepčanka u dvorištu ulovila sablasnog gmaza

Foto: Facebook/ Zakaj volim Vrapče

Dolaskom toplijih dana zmije se bude iz zimskog sna te kreću u potragu za hranom. Često u toj potrazi zalutaju i u dvorišta pa čak i kuće, izazivajući strah i paniku kod ljudi.

Bliski susret s gmazom kojih se većina ljudi grozi imala je jedna stanovnica zagrebačkog naselja Vrapče. U svom dvorištu u Varovićevoj ulici jučer je zatekla nepoznatu zmiju. Mještani koji su sudjelovali u raspravi imali su različita mišljenja o vrsti zmije, ali složili su se da se s obzirom na oblik glave koji je kod otrovnica trokutast ovdje sigurno ne radi o otrovnici te da je ova zmija bezopasna.

Ipak, ta spoznaja ne donosi olakšanje svima. “Bila otrovna ili ne, slatka ili ružna, infarkt. Momentalni”, napisala je jedna korisnica.

Ministarstvo je nedavno izdalo upute kako se ponašati u susretu s zmijama pa su tako između ostalog naveli da pri susretu sa zmijom ne treba paničariti niti je pokušavati uhvatiti. Potrebno ju je polako zaobići, ako je to moguće, i nastojati je ne uznemiravati. Ako se zmija nalazi na putu koji to onemogućuje, možete je poprskati običnom vodom ili uplašiti udarcima nogom o tlo te pustiti da sama ode. Zmije, naime, nemaju vanjskih slušnih organa pa slabo čuju zvukove koji se šire zrakom, no zato preko kostiju donje čeljusti osjećaju vibracije tla te ih udaranje u tlo plaši. Zmije nisu agresivne životinje, a pokušat će ugristi jedino ako se osjećaju ugroženo i prestrašeno.

Zmija pronađena na Jarunu ipak nije bila ribarica: Stručnjak otkrio detalje koji otkrivaju da se ipak radi o drugoj vrsti


Komentari