GRAĐANIMA OVIH ŠEST KVARTOVA PREKIPJELO: ‘Nemamo gdje šetati svoje pse, želimo sastanak s Bandićem’

Jarun

“U ovome dijelu grada nema veće površine na kojima bi se psi istrčavali te smo zbog toga pokrenuli ovu peticiju i nadamo se da će ju što više građana potpisati”, kazali su nam ogranizatori peticije Andrea Vučetić i Hrvoje Kosta.

Zapadnom dijelu Zagreba kronično nedostaje mjesto za socijalizaciju i igru pasa bez povodca. Na području Jaruna, Vrbana, Prečkog, Srednjaka, Knežije i Španskog, nema niti jednog dovoljno velikog prostora da vlasnici pasa mogu slobodno provoditi vrijeme sa svojim psom u socijalizaciji, igri i vježbi. Na Vrbanima čak i postoji park za pse, ali on nije adekvatan jer je premalen u odnosu na veliki broj pasa na ovom djelu grada.

Naime, park je ograđen sa letvicama kojih pola nedostaje, a kroz te rupe manji pas bez problema može izaći i to direktno na vrlo prometnu Horvaćansku cestu, opet s druge strane veći pas lako može preskočiti tu ogradu i isto tako ugroziti svoj život kao i život svog vlasnika. Također, taj je park je vrlo nezahvalan po kišnom vremenu jer se skuplja voda i nastaju rupe koje mogu dovesti do ozljeđivanja vlasnika i pasa.

No, vlasnici pasa sa spomenutih područja donedavno su imali adekvatnu livadu na Jarunu koja je i bila namijenjena za pse, koja je bila ograđena i čak je imala i sprave za vježbanje “agilityja”, ali prije par godina MORH je tamo organizirao obilježavanje Dana oružanih snaga na kojem su bili izloženi vojni eskponati. Ograda s psećeg parka tada je bila skinuta, ali ona na kraju nikada nije bila vraćena pa je tako na toj livadi sada zabranjeno puštati pse s povodca.

Grafički prikaz livade na Jarunu
Grafički prikaz livade na Jarunu

Ogorčeni građani odlučili pokrenuti peticiju

Doslovce stjerani u kut, vlasnici pasa s tog područja odlučili su pokrenuti peticiju za vraćanje livade na Jarunu u prvobitno stanje, to jest, da livada dobije status površine na kojoj je dozvoljeno puštati pse bez povodca.

“U ovome dijelu grada nema veće površine na kojima bi se psi istrčavali te smo zbog toga pokrenuli ovu peticiju i nadamo se da će ju što više građana potpisati. Naš cilj je da se ovaj prostor dobije status površine na kojoj je dozvoljeno puštati pse bez povodca (u skladu s “Odlukom o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama grada Zagreba”) da bi se naši “vau vau” ljubimci mogli nesmetano igrati”, pojasnili su nam svoje ciljeve i razloge organizatori peticije Andrea Vučetić i Hrvoje Kosta.

Istaknuli su i kako su u nazad par tjedana bili izloženi čestom kažnjavanju komunalnih redara. “U nazad par tjedana nekoliko puta smo bili izloženi naplaćivanju kazni za puštanje pasa na igru bez povodca na livadi od strane komunalnih redara koji idu uz pratnju policije. Zatečeni smo jer od uvijek je ta livada bila namijenjena za pse što se vidi po postavljenim kantama za izmet, te spravama za trening pasa”, pojašnjavaju organizatori.

Skupštinar Tomislav Stojak podržao peticiju, Bandić još nije odgovorio

Organizatori peticije tražili su i podršku grada, ali za sada ih je podržao jedino zastupnik u Gradskoj skupštini, Tomislav Stojak, dok od Bandića još uvijek nisu dobili odgovor.

“S gradonačelnikom Bandićem nismo imali sastanak, ali u bliskoj budućnosti se nadamo istom. Gospodinu Bandiću je poslan mail sa linkom peticije, te eventualnim terminom za razgovor. Nadamo se da će nas naš gradonačelnik podržati. Gospodin Tomislav Stojak, zastupnik u Gradskoj skupštini, potpisao je našu peticiju i javno ju je podržao. Također nam je ponudio svoju pomoć koju smo prihvatili i na čemu smo iznimno zahvalni”, kažu organizatori.

Tvrde kako od Grada ne traže ništa osim da vrate livadu u prvobitno stanje i da vlasnici napokon dobiju toliko željen prostor za šetnju svojih ljubimaca. “Od grada Zagreba ne tražimo nikakva daljnja ulaganja osim da nas podrže u ovoj namjeri i da napokon naši ljubimci, a i vlasnici dobiju na ovom djelu grada svoj javni prostor. Nadamo se da ćemo naići na razumijevanje od gradonačelnika, mjesne zajednice i ostalih institucija koje su u nadležnosti na obostrano zadovoljstvo. Ovim putem pozivam sve građane da potpišu peticiju, te da nas podrže u našoj inicijativi”, poručuju organizatori Andrea Vučetić i Hrvoje Kosta.

Peticiju možete potpisati ovdje.


Komentari