Građani ovog kvarta ogorčeni ‘kvalitetom’ vode: ‘Bijela je i puna kamenca’

FOTO: Vesna Jurkić / ZAKAJ VOLIM ŠPANSKO

Stanovnici zagrebačkih kvartova s ovim se problemom suočavaju već danima.

Nerijetko dolazi do puknuća cvjevovoda pa su građani pitkom vodom opskrbljeni uz pomoć autocisterne.

U Španskom i na Malešnici već neko vrijeme stanovnici nemaju pitke vode, što su potkrijepili fotografijom staklenke, u kojoj se umjesto prozirne pitke vode iz pipe nalazi mutna, gotovo bijela voda. U strahu su, kažu, već danima.

FOTO: Vesna Jurkić / ZAKAJ VOLIM ŠPANSKO
FOTO: Vesna Jurkić / ZAKAJ VOLIM ŠPANSKO

Objava Zagrepčane u grupi ZAKAJ VOLIM ŠPANSKO sa sobom je povukla komentare i reakcije građana koji su također suočeni s istim problemom, a uglavnom dolaze iz Španskog, s Malešnice, Stanovnika koji nemaju pitku vodu ima i u Gajnicama i na Srednjacima.

Sugrađane su stanovnici Španskog uputili u Gradski zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar, no upozorili su da je u Šanskom voda oduvijek “grozna”.

“Živjela sam u Trnju i na Medveščaku – puno bolja voda. Očito su im crpilišta različita”, kazala je Zagrepčanka, na što se nadovezala stanovnica Španskog: “Špansko konkretno ima problem s cijevima za dovod vode. Kod mene su još uvijek salonitne cijevi u cijeloj ulici. Voda puna kamenca i tko zna čega još. Pisali smo gradskoj četvrti, ali ništa, bez uspjeha. Dolazili su po uzorke vode i kao voda je u ok.”

FOTO: Dijana Letincic / ZAKAJ VOLIM ŠPANSKO
FOTO: Dijana Letincic / ZAKAJ VOLIM ŠPANSKO

Zagrepčani su predložili svojim sugrađanima da kontaktiraju vodoopskrbu kako bi isprali cjevovod. Jedna je građanka ustvrdila da su ovo poražavajući rezultati zagađenja okoliša pa neće, kaže, biti čudno ako će uskoro trebati kupovati vodu. Neki su pak građani pomislili da iz vodovoda žele da građani više troše, no da su se ipak snašli.

Drugi dio građani objasnio je pak da je voda na dnu bistra jer zrak izlazi na površinu, stoga treba pustiti da se klor slegne, a kroz par minuta bi voda trebala postati bistra. Istaknuli su i da je to česta pojava nakon jačih oborina. Također, poručili su građanima da puste vodu da curi 2-3 minute.

Na to se nadovezala stanovnica Španskog koja je kazala da je tako svake godine i građanima poručila da ne piju vodu i strpe se jedan dan dok opet ne bude pitka.

Ljutita Zagrepčanka Karolina priložila je fotografiju dna kuhala koji, kaže, čisti svaka dva-tri dana. Istaknula je da joj ne znače objašnjenja.

“Da, da, zrak se kalcificira i pada na dno u tolikoj mjeri da je puno mulja, nakon što jedna osoba koristi kuhalo tri dana dva puta dnevno. Te priče o zraku i puštanju vode dok se ne razbistri slušam od kad znam za sebe. Zato se pitam tko to radi budale od ljudi i zašto”, zapitala se građanka.

FOTO: Karolina Karmely / ZAKAJ VOLIM ŠPANSKO
FOTO: Karolina Karmely / ZAKAJ VOLIM ŠPANSKO

Oko spomenutog smo se problema javili Vodoopskrbi i odvodnji d.o.o., no do zaključenja članka nismo dobili odgovor.


Komentari