GRAĐANI OPREZ! Šire se lažne novčanice: Donosimo savjete kako ih prepoznati!

www.ictbusiness.info

U Zagrebu ima svakakvih ljudi. Zato je veoma važno da mi žitelji grada upozorimo ljude ako se nešto čudno ili neobično događa u našemu gradu.

U Facebook grupi MOJ ZAGREB prenosimo objavu Nikoline Grden koja upozorava na mladi par koji ordinira sa lažnom novčanicom od 500 kuna. Poziva građane na oprez, a policija je već obavještena.

FOTO: Facebook/MOJ ZAGREB

Novčanice se krivotvore s pomoću tintnog i laserskog pisača. Dodirom možemo utvrditi kakvoću papira i tiska. Za razliku od krivotvorine, originalne novčanice su šuškave i hrapave. Najčešće se krivotvore novčanice od 200 i 500 kuna te od 50 eura. Lažni novac uglavnom se “podvaljuje” u kafićima i diskoklubovima, gdje sve teče brzo.

Originalna novčanica šuška, treba je znati opipati. Kada takvu novčanicu stavimo uz svjetlo, jasno uočavamo da se na njoj nalaze vodeni znak i zaštitna nit, koja je neprekinuta, s jasno čitljivim mini tekstom. Krivotvoreni novac je specifičan.

“Na 200 kuna uopće nije vidljiv vodeni znak koji bi trebao biti pod svijetlom vidljiv, za razliku od 500 kuna gdje se vodeni znak vidi prostim okom, a trebao bi biti vidljiv isključivo kad ga okrenemo prema izvoru svijetla”, govori Tihomir Mavriček, direktor Direkcije trezora HNB-a.

Iz policije upozoravaju građane da veće novčane transakcije obavljaju preko financijskih institucija jer je to najsigurniji način, piše Poslovni.hr.


Komentari