Gajničani se ‘guše’ u smeću, a zbog bacanja hrane strahuju od najezde štakora

Štakor (foto: Wikimedia Commons)

Zagreb se “guši” u smeću, a nekim kvartovima “prijeti” i najezda štakora.

Prepune kante smeća, otpad razbacan po cestama i ulicama te prestrašan smrad. Ovakve probleme proživljava sve više Zagrepčana u drugim kvartovima hrvatske metropole, koji već mjesecima muku muče s otpadom, još više otkad se smeće odvozi samo dva puta tjedno. Nažalost, ta je situacija rezultirala nemilim radnjama; građani smeće ostavljaju pokraj kontejnera ako su (pre)puni.

S tim su problemom suočeni i stanovnici Gajnica, na što se u grupi GAJNICE jučer danas sutra požalila Željka, koja je stanovnicima Gajnica uputila apel da ne bacaju kosti, loj, kruh ili ostale otpade kroz prozore kako ne bi, piše građanka, postali “kolonija štakora”, budući da je iste primijetila kako se hrane na hrpi ostavljenog starog kruha.

Ljudi tako, pišu Gajničani, bacaju kruh, meso, komade odojka, piceke, staklenke, potrošene marmelade, konzerve od kompota, vinske boce, opuške, naranče, luk, kosti…

Željki se, kaže, čini da netko uredno brine o tome da štakori budu siti jer ih je u ranim jutarnjim satima prošli tjedan vidjela “na doručku”, a Andreja je podsjetila da su u Brazilskoj ulici prošlo ljeto imali leglo štakora, pa nije smjela, kaže, ni vrata držati otvorena.

Građane je tim više strah jer je štakor, pojašnjava Željka, spolno zreo već četiri tjedna nakon rođenja, pa strahuje od najezde.

“Strah me i zato idem okolo lijepiti molbe i cedulje da se hrana ne baca. To je ono kaj ja mogu. Apelirati na zdrav razum. I ne samo da se popnu po cijevima. Hodaju po fasadama. Ženi koju znam je ušao u stan kroz “na kant” otvoren prozor na drugom katu”, kazala je Željka.

>>> ODVOZ GLOMAZNOG OTPADA: Morate ispuniti obrazac, donosimo raspored po kvartovima

U Gajnicama problem predstavljaju i stanovnici koji hrane mačke, stoga im redovito ostavljaju hranu u posudama, što je, iako se čini kao dobro djelo, zapravo vrlo opasno jer se na tim mjestima skupljaju štakori, i to poveći.

Izgleda da je ovo problem s kojim se Gajničani suočavaju već dugi niz godina.

“Živim čitav život u kvartu i bacanje hrane kroz prozor pamtim oduvijek. I nikad mi nije bio jasan mentalni sklop ekipe koja hiti tijesto kroz prozor. A štakore gledam redovito ispod prozora. Fuj” komentirao je Gjuro.

“Ko da nemaju kantu za smeće doma”, kazala je građanka, na što se Mirko nadovezao kazavši da nemaju ni odgoja, stoga su, smatraju Gajničani, bonton i higijenske navike prijeko potrebne.

Jasmina je predložila da ovu situaciju prijave komunikalcima, pa neka, kaže građanka, cijeli ulaz plati kaznu jer će barem onda početi paziti. No, iako će komunalci riješiti dio s prenatrpanim kontejnerima tek na nekoliko dana, na građanima je kako će se ovaj “otpadni kaos” rješavati kasnije.


Komentari