Odbačene šprice u zagrebačkim su kvartovima, nažalost, svakodnevica.

Odbačene narkomanske šprice po gradovima nisu novost. Građani ih nerijetko nalaze u parkovima i na igralištima gdje su djeci nadohvat ruke, a na takve lokacije potrebno je upozoriti javnost. Onog trenutka kada nečija ovisnost počne ugrožavati čitavo društvo, potrebno je upaliti alarm.

U Prečkom i Španskom građani su pronašli dvije odbačene šprice, stoga su na društvenim mrežama u grupama navedenih kvartova objavili i fotografije kako bi sugrađane upozorili na odbačene šprice.

Građanka je špricu pronašla u parku Emila Cosetta i potom obavijestila policiju, koja je nakon njezina poziva uklonila igle i krvave maramice, no građanka je stanovnicima Prečkog poručila da pripaze, posebno na djecu, kao i na svoje ljubimce.

FOTO: Silvana Lukmanl / PREČKO moj kvart
FOTO: Silvana Lukmanl / Prečko moj kvart

Odbačena šprica pronađena je i u Španskom na Zagrebačkoj aveniji 104, a stanovnici Prečkog i Španskog zgroženi su, tim više što su, kažu, “prepušteni sami sebi” jer, kako tvrde, već godinama nema kvartovskih policajaca koji bi riješili ovakve situacije.

FOTO: Marina Ilijevic / ZAKAJ VOLIM ŠPANSKO
FOTO: Marina Ilijevic / ZAKAJ VOLIM ŠPANSKO

Nažalost, na oba poteza ovakve situacije nisu rijetkost, već je to slučaj i u ostalim zagrebačkim kvartovima, primjerice u Gajnicama i Maksimiru, o čemu smo već ranije pisali.

Svojim sugrađanima Zagrepčani uvijek savjetuju da pokupe špricu s puno opreza, odnesu je u dom zdravlja i zamole osoblje da iglu baci u infektivni otpad, ili kontaktiraju policiju kako bi oni riješili ovaj problem.

Također, pripazite na ljubimce i na djecu koja lako mogu doći u dodir s odbačenim špricama ili se na njih upiknuti.

Djeci nadohvat ruke

Da su otvorene narkomanske šprice zagrebačka svakodnevica potvrđuje i sugrađanka s Ravnica koja ih često nalazi u svom kvartu. Jednostavno su, kaže, ostavljene pokraj ceste djeci nadohvat ruke ili čak na dječjim igralištima, što dodatno zgražava.

“Samo u mjesec dana uočila sam ih tri puta, s tim da je samo jednom bila zatvorena. Imam malo dijete pa mi nije svejedno vidjeti otvorenu špricu na koju se netko neoprezan bez problema može upiknuti. Još je strašnija činjenica da su ostavljene na dječjem igralištu gdje roditelji bezbrižno,provode vrijeme sa svojim mališanima. Dovoljan je trenutak nepažnje da se klinac upikne na nju”, kazala nam je Zagrepčanka.

[box type=”warning” align=”” class=”” width=””]Iako sugrađani šprice često uklone sami, Crveni križ upozorava da se ništa ne poduzima na svoju ruku. Ukoliko se i vi na području grada Zagreba nađete u ovakvoj situaciji, utoliko kontaktirajte njihov Odjel za prevenciju ovisnosti i umanjenje zdravstvenih posljedica ovisničkog ponašanja na brojeve +385 1 4655 814 ili +385 1 4655 813. Volonteri i djelatnici Crvenog križa organizirati će akciju uklanjanja infektivnog otpada (korištenih štrcaljki i igala). Zaštitite se i postupite oprezno.[/box]

Komentari