(FOTO) Skriveni dragulj: Ovo je jedan od najposebnijih i najljepših zagrebačkih kvartova

Gradska četvrt Maksimir može se pohvaliti jedinstvenim kvartom koji broji puno stoljeće. U tih 100 godina ovaj kvart nije promijenio vizuru svojih šarmantnih kuća, a riječ je o Željezničkoj koloniji, zaštićenoj kao nepokretno kulturno dobro, kulturno-povijesna cjelina.

Kuće za željezničare izgrađene su na istoku Zagreba, između parka Maksimir i željezničke pruge. U dvije godine,  1927. i 1928 izgrađeno je 35 kućica, odnosno 145 stambenih jedinica, a radi se o dva tipa – za radnike one su u nizu poput vagona ili s rizalitnim izbačajima na krajevima te za rukovoditelje samo njih nekoliko većih, dvojnih katnica.

 

Sve one imaju prednji vrt i vrt iza kuća, a u samom centru kvarta nalaze se dva trga s dječjim igralištima, Kažotićev i Zoričićev. Srce kvarta čine župna crkva Kraljica svete krunice i dominikanski samostan.

Nevjerojatna je očuvanost kvarta, a jedine izmjene koje su se ondje događale jesu posljedica bombardiranja 1944. pri čemu su neke kuće stradale pa su na njihovom mjestu izgrađene nove.

Stanovnici ovog kvarta zaljubljeni su u Željezničku koloniju, skladno naselje vedrih boja i širokih osmijeha što zorno oslikavaju njihove uščuvane kućice o kojima brinu. Možemo slobodno ustvrditi da je Kolonija pravi mali zagrebački dragulj, gotovo skriven od pogleda, fascinantne povijesti i impresivne ljepote.

 

 

 

Komentari