(FOTO) S Kajzerice se trebala voditi EU: Zbog čega se s gradnjom kasni čak četiri godine?

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta odabralo je tvrtku Exstructa za nadzor gradnje Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija Jugoistočne Europe (SEECEL). Tom odlukom trebala bi se privesti kraju gradnja zgrade na Kajzerici.

Naime, na toj bi se lokaciji trebala odvijati glavnina protokola hrvatskog predsjedanja EU.

Zgrada SEECEL-a trebala je biti u uporabi još u jesen 2016., no slijedom raznih okolnosti, kao što su žalbe na pripadajuće javne natječaje, tek je u tzv. rohbau fazi. Stoga malo tko vjeruje da će biti gotova do 1. siječnja iduće godine, kada Hrvatska preuzima predsjedanje Europskom unijom, koja je u 85-postotnom iznosu investicije i sufinancirala gradnju spomenute zgrade upravo zbog predsjedanja, piše Jutarnji list. 

“Predviđa se da bi objekt SEECEL mogao biti stavljen u funkciju početkom travnja 2020. godine”, rekli su za Jutarnji iz Ministarstva gospodarstva, koje, paralelno s izborom nadzora gradnje, pokušava angažirati i izvođača samih radova na zgradi.

U svakom slučaju, ako se investicija na Kajzerici dovrši u spomenutom roku, njezin prvotni rok bit će probijen za čak četiri godine.

Loš odabir izvođača

Projekt je nizbrdo krenuo još 2014. kada je država za izvođača radova odabrala je  Zagrebgradnju koja je zatim dospjela u stečaj,. Radovi su stali, a procedura raskidanja s postojećim i angažiranja novog izvođača radova, s pripadajućim javnim natječajima i žalbama na nj, otegla se.

Za izvođača radova na dovršetku zgrade SEECEL-a Ministarstvo gospodarstva nedavno je po drugi put odabralo Strabag. No, na odluku Ministarstva o izboru Strabaga žalio se jedan od ponuditelja na natječaju, Projektgradnja iz Gornje Vrbe kod Slavonskog Broda. Tako se ponavlja scenarij iz proljeća ove godine, kada je Strabag prvi put odabran za izvođača radova, na što se pred Državnom komisijom za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) Projektgradnja također žalila.

Rješenjem DKOM-a iz lipnja ove godine poništena je prva odluka o odabiru Strabaga, a sada se čeka odluka Komisije u novom postupku s istim akterima. Na ponovljenom natječaju, inače, osim Strabaga i Projektgradnje ponudu je dala i zagrebačka tvrtka ING-GRAD.

Novi izvođač – nova cijena

Ministarstvo je za dovršetak gradnje velebnog zdanja na Kajzerici odvojilo 42 milijuna kuna bez PDV-a, prihvatilo je ponudu Strabaga od 70 milijuna i 484 tisuće kuna. Neovisno o sudbini Strabagove ponude u spomenutome postupku pred DKOM-om, cjenik radova koji je ponudio Strabag proizvodi novo, i to značajno poskupljenja gradnje sjedišta SEECEL-a.

U tu je investiciju, naime, Ministarstvo gospodarstva ušlo s planom da se za 30 milijuna eura zdanje izgradi, opremi i uredi za uporabu. Zagrebgradnja obvezala se izgraditi SEECEL za 21 milijun eura, ostalo je trebao biti trošak nadzora gradnje, kupnje i ugradnje opreme i namještaja kroz zasebne javne natječaje. No, već se prošle godine govorilo o 37 milijuna eura kao iznosu investicije.

Ako se tome pribroji povećana (u odnosu na traženu cijenu) ponuda Strabaga na ponovljenom natječaju za dovršetak SEECEL-a, dolazi se do najmanje 41 milijuna eura investicije, bez naznaka je li to i konačna cijena. Sve to unatoč, primjerice, činjenici da je veliku parcelu za zgradu koja se na atraktivnoj lokaciji prostire na 17 tisuća kvadratnih metara Grad Zagreb ustupio državi bez lipe naknade.

Glavni razlog poskupljenja je tržište

“Od razdoblja kada je projekt započet, a prva javna nabava za građenje raspisana je i ugovorena 2014., dogodili su se značajni poremećaji u sektoru građevinarstva te su cijene gradnje značajno porasle u zadnjih pet godina, što je imalo utjecaja i na ukupni proračun projekta. Cijena radova za dovršetak objekta, a time i ukupno povećanje vrijednosti projekta, bit će poznata po okončanju žalbenog postupka i odabiru izvođača radova”, objasnili su za Jutranji iz Ministarstva gospodarstva.

Ministarstvo je u natječaju za izvoditelja radova naznačilo rok od sedam mjeseci za dovršetak radova, koji uključuju i ugradnju nabavljene opreme za minihotel koji je zamišljen unutar SEECEL-a, kao i opreme za restoran, kafić i multimedijalnu dvoranu. Ugostiteljska, multimedijalna, informatička i oprema za hotel u ukupnoj vrijednosti od oko osam milijuna eura nabavljena je na javnim natječajima još 2017.

U svakom slučaju, razlici u početnoj i sadašnjoj cijeni SEECEL-a treba, kao dodatan trošak zbog lošeg upravljanja tim projektom, dodati i investiciju od 35 milijuna kuna u prilagodbe prostora Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) koji će služiti za događanja u okviru hrvatskog predsjedanja EU. Da je SEECEL na vrijeme zgotovljen, ne bi bilo ni troška u NSK.


Komentari