(FOTO) Poplavljeno Špansko i Gajnice: ‘Zapadni dio grada je infrastrukturalno zapušten i svaki put je isto’

FOTO: Hrvoje Prpić / GAJNICE jučer danas sutra

Ako neće Zagreb moru, ono će Zagrebu.

Jučerašnje grmljavinsko nevrijeme uzelo je maha, a zbog jake kiše potopljene su ulice i prometnice. U središtu događaja ponovno je bio zapadni dio grada koji je više ličio na Divlji zapad i satima nakon što je nevrijeme završilo, a svezahvaljujući, kako kažu građani, “savršeno napravljenoj odvodnji”.

Naime, podvožnjak u Škorpikovoj na križanju s Alejom Bologne, koji je još uvijek u fazi projektiranja, bio doslovno potopljen, a prometovanje podvožnjakom bilo je onemogućeno i četiri sata nakon vremena. Na terenu su bili vatrogasci koji su imali pune ruke posla s ispumpavanjem veće količine vode koja je napadala.

Kao što je to bio slučaj i ostalih godina, odvodnja je ponovno zakazala i nije mogla povući toliko vode, što je dobrano naljutilo Gajničane jer se ovaj problem uzastopno ponavlja sa svakim nevremenom.

“Ovaj podvožnjak je već postala totalna sprdačina da se u roku 4h od nevremena još njime ne može proći nego se mora ići na Vrapče gdje se, naravno, kolone stvaraju. Tu nisu krivi vatrogasci niti druge intervetne službe. Tu ste vi krivi skupa s gradom koji ste zatvorili mali podvožnjak i koji nam punite uši dada bit će malo podvožnjak u nastavku Medpotokija malo u nastavku Gospodske. Ovog puta ću se samo zaustaviti na tom podvožnjaku, ali ima još puno stvari za koje nikako da se pokrenete iz tih svojih politickih fotelja”, prokomentirao je stanovnik Gajnica.

Njemu i mnogima nije jasnu zašto se u promet ne pusti mali pothodnik ne pusti u promet sa semaforima makar i u jednom smjeru.

“Mali pothodnik za vrijeme dok se moglo proći i bila poplava mogu i dva auta proći naknap, što bi opet olakšalo u ovakvim situacijama. A i sam taj podvožnjak ne može više ni gutat promet u špicama kad ljudi idu na posao i s posla. Tako da u svakom slučaju je to sve veći problem”, istaknuli su Gajničani u kvartovskim grupama na društvenim mrežama.

I HNS-ov gradski zastupnik Tomislav Stojak prokomentirao je situaciju.

“Upravo intervencija zagrebačkih vatrogasaca u podvožnjaku na Škorpikovoj! Svaka čast dečkima ali do ovoga nije niti smjelo doći kada bi gradska vlast i gradonačelnik konačno počeli raditi svoj posao! Ovako, godinama ista priča, stalno se upozorava, a ništa se ne radi. A posljedice tog nerada svi osjećamo!” istaknuo je Stojak i priložio fotografije.

Poplavljeno Špansko

Nije prošlo bolje ni naselje Špansko gdje su građani Trgom Ivana Kukuljevića mogli prometovati jedino ako slučajno u garaži imaju čamac. Kako smatraju i samo stanovnici Španskog, nema tog odvodfa koji ovu količinu padavina može propisno odvoditi: “Ako se zadrži nakon što se vrijeme smiri, e onda je loša izrada.”

“Šahtovi su napravljeni i sve super, a ostatak Kukuljevićeve nisu pipnuli i kocke su niže, tako da je prije šahta udubina i voda se tu skuplja”, kazala je građanka.

“Zapadni dio grada je infrastrukturalno zapušten i svaki put je isto. Osim izgradnje novih stambenih jedinica na svakom slobodnom placu, ništa se drugo ne gradi”, zaključila je Andreja.

Vatrogasci i policija godinama se bore s ovim problemim nakon malo jačeg pljuska, a trajnog rješenja i dalje nema na vidiku, stanovnici se i dalje žale, a vladajući šutke gledaju. No, građani su htjeli bazene pa im je grad i to omogućio.

Oko ovog smo se dugogodišnjeg problema ponovno obratili Zagrebačkom Holdingu, odnosno Vodoopskrbi i odvodnji.


Komentari