(FOTO) Gajničanima ‘pukao film’ zbog vrana pa došli na odličnu ideju

FOTO: Zorica Hunjak Horvat / GAJNICE jučer danas sutra

Zagrebački kvartovi sve više liče na film Ptice Alfreda Hitchcocka.

“Rak-rana” svakog kvarta su iritantne, glasne i “neuredne” vrane. Svako jutro jato vrana budi ljude svojim kreštavim “pjevom”, a  tradicionalno ostave trag na razbacanom smeću, odnosno pobrinu se da iz koša smeće proširi duž kvarta i ulice. Uz to su okupirale velik broj zelenih površina i stabala, gotovo pa “zavladale” kvartom.

“Pravo vrana ne može biti iznad prava čovjeka na slobodan život i slobodno kretanje”, našalio je Zagrepčanin.

Roditelji strahuju za svoju djecu jer ona ne mogu znati hoće li ih vrana napasti ili ne budući da je riječ o pticama predatoricama koji čuvaju vlastiti teritorij, a postanu vrlo agresivne u svibnju i lipnju jer tada dobe mlade.

>>> (VIDEO) Kvartovski savjeti: Kako se riješiti agresivnih vrana pomoću samo jednog sredstva

Kantama za smeće s poklopcima protiv gajničkih vrana

S ovim su se problemom suočili i Gajničani, koji već nekome vrijeme razmišljaju kako se riješiti vrana ili barem umanjiti štetu koju ove ptice rade po kvartu.

“Svako jutro oko 4-5 sati osjećam kao da sam se našla usred scene filma Ptice Alfreda Hitchcocka. Ove naše gajničke vrane se toliko deru da nije moguće spavati ni pored odškrinutog prozora, a kamoli otvorenog. Znam da ih naš vrli Zakon štiti i nisam baš da sad napravimo natjecanje u streljaštvu, no mora postojati neki način da taj isti Zakon zaštiti i nas.  Te iste vrane svako jutro isprazne sve kante za smeće po parku i onda imamo hrpu psećeg izmeta u vrećicama po cijelom parku, a napokon su ljudi stekli naviku čistiti iza svojih ljubimaca.

Znam da je u Novom Zagrebu u blizini mjesta gdje sam radila tvrtka “Zrinjevac” izlazila u rano proljeće i rušila im gnijezda i na taj manje grub način ih otjerala prije nego su dobile mlade. Za početak bi kvart trebao neke kante za smeće s poklopcima bar da nam kvart ne izgleda ko odlagalište otpada, a i neka inicijativa da se graktalice udalje od naših domova!” kazala je u Zorica u grupi GAJNICE jučer danas sutra.

Zoričin apel je nakon duge rasprave urodio plodom. Naime, ideja da se na koševe za smeće postave poklopci, točnije rešetke kako vrane ne bi više mogle toliko štetiti kvartu, ubrzo je i uspješno realizirana, što je Gajničane oduševilo. Nadaju se da će inicijativa uroditi plodom i da će poklopci potrajati.

FOTO: Marijana Čolić / GAJNICE jučer danas sutra
FOTO: Marijana Čolić / GAJNICE jučer danas sutra


Komentari