(FOTO) Dosjetljivi Trešnjevčani: Novi-stari način sušenja veša na zagrebačkim ulicama

FOTO: Božica Trnka

Zagrepčani se sa sjetom prisjećaju veša na ‘štriku’ koji bi mirisao po vjetru i friškom zraku, i to bez omekšivača. Tada ne bi ostajao ni smrad smoga, naprotiv, bilo je poput kakvog prirodnog omekšivača.

No, za neke je to bila tlaka jer bi se namučili dok ga ne bi skinuli, a morao se sušiti i u kući jer bi bio hladan i nikad do konca suh. Iako se teško skidao sa štrika, cijela bi kuća tada mirišala po svježini koju bi potom s radošću i osmijehom upijali.

Željka L. /Facebook/ Osamdesete u Zagrebu
Željka L. /Facebook/ Osamdesete u Zagrebu

Roditelji bi djecu upozoravali da paze kako veš ne bi pretrgnuli na pola jer bi vlakna tzv. “drvenog veša” pucketala, stoga se rublje na taj način moglo lako uništiti. Građani se sjećaju i ‘skorenih traperica’ jer bi upravo ovakav način sušenja predstavljao odličan prirodni omekšivač za podrapane traperice.

Svaki se Zagrepčanin dobro sjeća smrznutog veša, a neki bi ga zbog toga nazivali ‘bakalarima’ ili pak govorili da ‘beru mlince’.

No, iako je to bilo davno, neki Zagrepčani još dandanas tako suše veš kako bi ga provjetrili od, kako kažu, lošeg današnjeg praška, ali i da bi vešu dali poseban svjež miris hladnoće i vjetra.

Da ovo nije tek dio prošlosti, dokazao je stariji bračni par u Trešnjevci u Trakoščanskoj ulici. Iako nije riječ o ‘štriku’, odlučili su svoj veš objesiti na ogradu u svom dvorištu.

FOTO: Blazevic Nena-Nevenka / Naša Trešnjevka, naš kvart
FOTO: Blazevic Nena-Nevenka / Naša Trešnjevka, naš kvart

Njihovi su se sugrađani složili da je ovaj potez u svakom slučaju dosjetljiv budući da je taj dan jako puhalo pa se veš brzo osuši na svježem zraku. Neki građani ovo smatraju upitnim načinom sušenja veša, no druge je ipak vratilo u neka, kako kažu, sretnija vremena.


Komentari